Ταράξτε τους στη νομιμότητα
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Ταράξτε τους στη νομιμότητα

Ο διοικητής της ΤτΕ έχει βάλει στο τραπέζι δυο αριθμούς από τους οποίους πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει η συζήτηση για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, στην Ελλάδα. 

Το 2021 το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων ήταν σχεδόν  84 δισ. και η καταναλωτική δαπάνη - βάσει της ΕΛΣΤΑΤ - ήταν υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ.

Η «αναζήτηση» και ο εντοπισμός της φορολογητέας αυτής ύλης, μαζί με την αντιμετώπιση του «πληθωρισμού της απληστίας», όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πολιτική αποστολή υψηλού ρίσκου αλλά μεγάλου οικονομικού, κοινωνικού και ηθικού αποτυπώματος.

Στο debate που διεξάγεται σχετικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, προκύπτουν ξανά παλιά διλήμματα και ερωτήματα, όπως το εάν και κατά πόσο τα οριζόντια μέτρα είναι δίκαια, ηθικά και αποτελεσματικά. Στη συζήτηση αυτή, η σημαντικότερη παράμετρος παραμένει  το  ιλιγγιώδες ποσό των 40 δισ. που αποκτά «πρόσωπο» μόνο την ώρα που ξοδεύεται.  

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η μάχη για τη φοροδιαφυγή δεν δίνεται σε ένα μόνο μέτωπο.

Η ΑΑΔΕ  έχει αυξήσει την περίμετρο των προληπτικών και καταστατικών ελέγχων και επικεντρώνεται εκεί όπου βρίσκεται μεγάλος όγκος κρυμμένων εισοδημάτων. Τα data υπάρχουν, οι νέοι έμμεσοι τεχνικοί έλεγχοι μπορούν και τα ανιχνεύουν σχετικά εύκολα.  

Από τους τελευταίους ελέγχους της ΑΑΔΕ τον περασμένο μήνα, προέκυψαν τα συνήθη και όχι πλέον ικανά να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη, στοιχεία. Εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσα σε 4 χρόνια απέκρυψε ΦΠΑ συνολικού ποσού 3,9 εκατ. ευρώ και έφαγε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ. Αλλά και σουβλατζίδικο μέσα σε ενάμιση μήνα έκρυψε 17.000 αποδείξεις συνολικής αξίας 184.000 ευρώ και επιπλέον 25.000 ΦΠΑ και σφραγίστηκε.

Αντίστοιχα πιάστηκε εταιρία scrap με εικονικά τιμολόγια  αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα που «ξέχασε» 2.600 αποδείξεις αξίας 165.000 ευρώ και ΦΠΑ κλπ.

Τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι η φοροδιαφυγή δεν ορίζεται επακριβώς από το μέγεθος της επιχείρησης, όπως ίσως λανθασμένα πιστεύει η πλειοψηφία. Μπορεί όμως επακριβώς να προσδιοριστεί, εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους.

Συστηματικά,  συντονισμένα και έξυπνα. 

Η ευγενική υπόμνηση, ότι η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική πράξη, δεν αρκεί για να καλλιεργηθεί η φορολογική συνείδηση. Μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσω της τήρησης της νομιμότητας. Από το σουβλατζίδικο μέχρι τις πολυεθνικές.