Οικονομία και θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα της εβδομάδας, που ξεκινά με επίκεντρα των εξελίξεων την ολομέλεια της Βουλής, το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιστολική ψήφος και θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι οι θεσμικές τομές, που μπαίνουν στις «ράγες» τα επόμενα 24ωρα.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Βουλή, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός χώρας.
Μια ιστορική τομή, κατά την κυβέρνηση, αίτημα χρόνων της ομογένειας, γίνεται πράξη, αφήνοντας, ωστόσο, ακόμη εκκρεμότητες, καθώς παραμένει μετέωρο το αν και πότε, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ημέρα, είναι πολύ πιθανό, να πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Με τον κύκλο της ενημέρωσης περί των κυβερνητικών προθέσεων να έχει ολοκληρωθεί και να έχει γίνει σαφές το τι θα θεσμοθετηθεί και, κυρίως, το τι δεν θα περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις -για παράδειγμα η παρένθετη μητρότητα ή οι όροι γονέας 1 και 2- ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση θα κάνει το επόμενο βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο.
Έχοντας προχωρήσει στην υλοποίηση δύο ιδιαιτέρως σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί στα μέσα της εβδομάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σταθμούς τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Αποστολή πρώτη, να επικοινωνήσει την καθιέρωση της επιστολική ψήφου, κατά βάση, στους Έλληνες του εξωτερικού, τους ομογενείς, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα για πρώτη φορά να συμμετάσχουν χωρίς προσκόμματα και προϋποθέσεις στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών.
Αποστολή δεύτερη, να επικοινωνήσει, προς το διεθνές επενδυτικό ακροατήριο, τη νέα σελίδα στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να πιστοποιεί πλέον την θετική της προοπτική, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να επιβεβαιώνουν την πορεία της και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, σε κρίσιμους για τις επενδύσεις τομείς να βρίσκονται στο «portfolio» του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχει στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan για την Ελλάδα, που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, να έχει τετ α τετ με τον ισχυρό άνδρα του οίκου Jamie Dimon, καθώς και συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.
Στόχος, η προώθηση του επενδυτικού προφίλ της χώρας και η παρουσίαση των ευκαιριών, που αναδεικνύονται. Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Σικάγο. Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στα εγκαίνια Έκθεσης Κυκλαδικής Τέχνης στο ΜΕΤ και να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Columbia, δίνοντας το στίγμα της χώρας και της κυβέρνησής του.
Το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, είναι το δεύτερο, στο οποίο δίνει το παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσα σε λίγους μήνες. Ανάλογες συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, όταν είχε πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο επενδυτικό συνέδριο από την Morgan Stanley, ενώ σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων είχε και κατά την διήμερη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την περασμένη εβδομάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δύο αυτοί άξονες -η πορεία της ελληνικής οικονομίας από την μία πλευρά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που αντιμετωπίζουν παθογένειες, όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ή φέρνουν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα την χώρα, όπως η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων- μπορούν να αποτελέσουν αιχμή στις επαφές με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, να ενισχύσουν το επενδυτικό περιβάλλον και να έχουν ταυτόχρονα αισθητό αποτύπωμα και για τους πολίτες.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση διατηρεί σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της καθημερινότητας, δίνοντας βάρος στο θέμα της ακρίβειας, που αποτελεί το μείζον ζήτημα των ελληνικών νοικοκυριών, προαναγγέλοντας και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, τις αλλαγές στην παιδεία, όπου αναμένονται νομοσχέδια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δικαιοσύνη, με συνέχεια των αλλαγών.