Έτοιμος να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, εφόσον απαιτηθεί, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη η Ευρώπη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα και όχι να περιοριστεί απλώς σε μία ακόμα προσέγγιση “φιλολογικού” χαρακτήρα.
Η Ελλάδα προσέρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη, με ισχυρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
“Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο πίεσης προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα. Να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβραβεύεται η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και ότι η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας” τόνισε στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού, δίνοντας έτσι και το στίγμα της μάχη που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες.
Είναι σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει προκειμένου να πετύχει την όσο το δυνατόν καλύτερη λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταδείξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα συμφέροντα τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Οι ελληνικές θέσεις έγιναν ευρωπαϊκές και χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις τουρκικές θέσεις, όπως η Ολλανδία, έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες στάση και ζητούν ευθέως να ληφθούν μέτρα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε εθνικό. Επιπλέον, όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν –παρά τις επιμέρους διαφωνίες ή «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας– ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον την υποκρισία της τουρκικής συμπεριφοράς και την προσχηματική δράση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Όπως φάνηκε και στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπάρχει μία σύμπνοια για κάτι χειροπιαστό.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί διχασμένη έναντι της Τουρκίας, στοιχείο που από μόνο του φαινομενικά θα μπορούσε να σταθμιστεί στα υπέρ της ελληνικής επιχειρηματολογίας, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των κρατών μελών ήταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της Άγκυρας. Παρόλαυτα σε καμμία περίπτωση η ΕΕ δε θα πρέπει να βγει από αυτή την συζήτηση διαιρεμένη, με το γόητρο της πληγωμένο. Θα είναι καταστροφικό για το μέλλον της , κάτι που αρχίζει να αντιλαμβάνεται και η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Οι Ευρωπαίοι πάντως δείχνουν τουλάχιστον να έχουν αντιληφθεί την υποκρισία της Τουρκίας ότι δήθεν επιθυμεί το διάλογο. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι ο κ. Ερντογάν είχε δεσμευτεί πως θα στείλει πρόσκληση για τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών και αντί για πρόσκληση διαλόγου, απάντησε με νέα πρόκληση του Ορούτς Ρέις. Ειναι σαφές λοπόν ότι εναπόκειται σε εκείνον να αποδείξει εμπράκτως ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει την τελευταία στιγμή.