Με σαφώς ενισχυμένη τη θέση της χώρας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο θα φτάσει στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας τοπική ώρα και αναμένεται να στείλει πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις.
Η «καθαρή» στάση της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ από το ελληνικό Κοινοβούλιο (πριν από μερικά 24ωρα), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδυνάμωσαν την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά επιχειρεί να παζαρέψει και με την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να μπουν στο ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνουν πηγές που διαχειρίστηκαν το ταξίδι Μητσοτάκη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η σταθερή επιλογή της Αθήνας υπέρ της Δύσης μέτρησε καθοριστικά στα γραφεία των επιτελών της αμερικανικής διακυβέρνησης ώστε να «κλείσει» το ραντεβού, κάτι που θα φανεί και στις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Ερντογάν περιμένει ακόμα στο «ακουστικό» του για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Όλα αυτά, την ώρα που η Τουρκία δείχνει να θέλει να παίξει ρόλο «αρχηγού» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να το αποδεχθούν. Αναζητούν μάλιστα το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το «όχι» της Άγκυρας στην προσπάθεια για είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη θα γίνει στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα υπάρξουν δηλώσεις των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν:
- Η διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επενδύσεων, σε μία περίοδο που η Ελλάδα αναζητά την εξωστρέφεια.
- Τα ενεργειακά ζητήματα, σε μία συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατρέψει την ενεργειακή ασφάλεια στην πρώτη προτεραιότητα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
- Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, κάτι που η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αφήσει αναπάντητο.
- Η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού, γι' αυτό και στην Ουάσινγκτον θα βρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ μέσα από την πιθανή απόκτηση F35 από τη χώρα μας και τη σχετική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας.
Κομβικής σημασίας θα είναι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, μία τιμή που σπάνια επιφυλάσσει η αμερικανική ηγεσία σε ξένο αρχηγό κράτους και η οποία αποδίδεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.