Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προχώρησε σε άμεσες αποφάσεις που αφορούν το τραπεζικό τομέα και νομίζω ότι οι πολίτες ήδη θα δουν από την αρχή του νέου έτους για κάποια από αυτά τα μέτρα σημαντικές ελαφρύνσεις. Αλλά βέβαια το ζητούμενο είναι το θέμα της πιστωτικής επέκτασης», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, εν μέσω μιας περιόδου που υπάρχει η ανάγκη για επενδύσεις, ο ίδιος υποστήριξε ότι, «Αυτό που πολλές φορές ακούγεται ως κλισέ, δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, για εμάς έχει νόημα, έχει περιεχόμενο, έχει αξία. Είναι συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας ευρύτερα, αλλά και βέβαια όρος επιβίωσης της χώρας».
«Ο πρωθυπουργός προχθές στον προϋπολογισμό είπε κάτι το οποίο είχε πει και την πρώτη μέρα της θητείας του το 2019: Ότι «εμένα με ενδιαφέρει ουσιαστικά να αποκαταστήσει η χώρα το κύρος της, να μπορώ να διεκδικώ περισσότερα για την πατρίδα μου. Κάθε χρονιά να είναι και καλύτερη. Ταυτόχρονα όμως με ενδιαφέρει αυτό το περίσσευμα ανάπτυξης να πηγαίνει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και όλοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν, αλλά ταυτόχρονα αυτό να κατανέμεται δίκαια, αναλογικά και ομοιογενούς σε ολόκληρη την πατρίδα μας».
Και νομίζω, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά, έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα, περίπου 200 δισ. τα τελευταία 20 χρόνια για την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχει συντελεστεί μία πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας και συνοχής που θα θέλαμε στις ελληνικές περιφέρειες», τόνισε.
«Άρα αυτό το οποίο κάνουμε – και έχουμε ξεκινήσει, είναι -σε έναν ουδέτερο πολιτικά χρόνο που δεν έχουμε εκλογές μπροστά μας- λίγο να μπούμε περισσότερο στα θέματα της τοπικής ανάπτυξης κάθε περιοχής, να φέρουμε λίγο κοντά την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, τους δήμους και την κεντρική κυβέρνηση και βέβαια όλοι μαζί, με τους παραγωγικούς φορείς, να σχεδιάσουμε για το παρόν και την επόμενη μέρα κάθε τόπου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα γραφείο στην Αθήνα.
Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να κάτσουν δύο υπουργοί και να πουν αυτό πρέπει να κάνουμε για τα Γρεβενά. Θα πρέπει να ενσωματωθεί, να υπάρχει ένα κοινό αφήγημα και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Άρα, όπως μπορεί να έχετε δει σε κάθε περιοχή, εμείς προετοιμάζουμε ένα σχέδιο για κάθε μία, το οποίο βέβαια περιλαμβάνει αυτά που τρέχουν», συμπλήρωσε.
«Επικαιροποιούμε τις πολιτικές μας, ωθούμε λίγο και προωθούμε λίγο τα υπουργεία να “τρέξουν” περισσότερο αυτά που έχουμε να κάνουμε, αλλά βέβαια ενσωματώνουμε και πολιτικές για το μέλλον, γιατί οι προκλήσεις έρχονται με μεγάλη ταχύτητα: Η κλιματική κρίση, σημαντικές υποδομές. Άρα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα σε κάθε περιοχή της χώρας. Τη χρειαζόμαστε την επόμενη περίοδο», ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.
«Οι πολίτες θα δουν από την αρχή του νέου έτους σημαντικές ελαφρύνσεις»
Αναφερόμενος στις τραπεζικές παρεμβάσεις, υπογράμμισε, «Ύστερα από μια σειρά ενεργειών που αφορούν τον τραπεζικό πυλώνα που πλέον θα έλεγα ότι πατάει καλύτερα στα πόδια του, οι ισολογισμοί είναι καλύτεροι. Μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα και η Τράπεζα της Ελλάδος ότι για πρώτη φορά τα κόκκινα δάνεια στον τραπεζικό τομέα είναι κάτω από το 5%, ήτοι 4,6%.
Είναι η ώρα και της καλύτερης και βέλτιστης πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δάνεια για τις επιχειρήσεις τους για να αγοράσουν ένα σπίτι.
Και ταυτόχρονα βέβαια, σε σχέση με τις προμήθειες που – νομίζω υπήρχε μια κοινωνική αποδοχή στο ότι μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη δουλειά, εκεί υπήρξε μια παρέμβαση από την κυβέρνηση».
«Σε σχέση με την έκτακτη φορολόγηση, νομίζω αυτά έγιναν κατανοητά σε όλους τους πολίτες και στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Τι μπορεί να γίνει, τι δεν μπορεί να γίνει, τι πρέπει να γίνει στο σκέλος των δαπανών, αν είχαμε έκτακτη φορολόγηση.
Επομένως, νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προχώρησε σε άμεσες αποφάσεις που αφορούν το τραπεζικό τομέα και νομίζω ότι οι πολίτες ήδη θα δουν από την αρχή του νέου έτους για κάποια από αυτά τα μέτρα σημαντικές ελαφρύνσεις. Αλλά βέβαια το ζητούμενο είναι το θέμα της πιστωτικής επέκτασης. Από εκεί που ήταν αρνητική πριν κάποια χρόνια, υπάρχει βελτίωση ακόμη μεγαλύτερη για να τονώσουμε την οικονομία μας», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία του Joint Point της Κομισιόν, από τα οποία προκύπτει ότι συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι Έλληνες βαρύνονται πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά τη στεγαστική κρίση, παρατήρησε:
«Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα με πολλές προεκτάσεις, στο οποίο βέβαια δεν μένουμε απαθείς εδώ και τρία χρόνια. Υπενθυμίζω περάσαμε μια κρίση όπου η αγορά ακινήτων είχε μια μεγάλη καθίζηση και η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε αρκετά, άρα δεν είχαμε πολλά νέα διαμερίσματα. Όταν άρχισε λίγο η οικονομία να κινείται, είχαμε περισσότερο τουρισμό, είχαμε αρκετή ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βέβαια μεγαλύτερη ζήτηση – είτε για ενοίκια είτε για αγορά κατοικίας.
Η μέση αύξηση των μισθών ακολούθησε μια πρόοδο περίπου 25 – 30% και του κατώτατου μισθού. Δεν ήταν όμως ίδια με την αύξηση των τιμών των ακινήτων και βέβαια των ενοικίων. Αυτό δημιουργεί μια συμπίεση. Άρα εμείς τι έπρεπε να φροντίσουμε; Κατ’ αρχήν τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους νέους ανθρώπους. Αυτούς που δεν πρέπει να αισθάνονται άγχος και ανασταλτικό παράγοντα όταν θέλουν να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν ένα σπίτι, αυτή την κατάσταση. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» 1 δισ. ευρώ στην πρώτη φάση, και 2 περίπου τώρα, στη δεύτερη φάση, για 30.000 δικαιούχους, διευρύναμε και τα ηλικιακά όρια. Επιδοτούμε τη δόση, άρα είναι πολύ χαμηλότερο από το ενοίκιο», επισήμανε.
«Να βάλουμε περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Χθες υπεγράφη το πρόγραμμα «ανακαινίζω το σπίτι μου», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Είναι περίπου 700.000 αυτά τα σπίτια. Τα μισά από αυτά είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Άρα με μεγαλύτερη προσφορά μπορούν να πέσουν και οι τιμές. Στο πλαίσιο της συζήτησης που κάναμε πριν για τις τράπεζες, περίπου 30.000 ακίνητα τραπεζών και servicers θα έχουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Το θέμα έχει κοινωνικές προεκτάσεις, συνδέεται με το δημογραφικό, συνδέεται ευρύτερα με την οικονομία. Είναι για μας νούμερο ένα προτεραιότητα.
Προχωρούμε και σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, αλλά και στα μέτρα για να καλύψουμε την άμεση ζήτηση, όπως είναι το “Σπίτι μου”, διότι κάναμε μια μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτά τα 2 δις, προκειμένου να τα εξασφαλίσουμε γι αυτόν το σκοπό», τόνισε.
Για τον εθισμό των νέων στα social media και τις προωθούμενες πολιτικές, ανέφερε, «Είναι η στιγμή της αφύπνισης αλλά και της δράσης. Νομίζω έρχεται με μεγάλη ορμή το φαινόμενο αυτό. Υπάρχουν ασυμμετρίες στα ζητήματα αυτά. Τα παιδιά μας είναι αρκετά ευάλωτα. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προδιαγραφές και τεχνικές δυνατότητες για να τα προστατεύσουμε. Άρα χρειάζεται διάλογος με τους παρόχους.
Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει, αλλά ταυτόχρονα με εφαρμογές, να δώσουμε τα εργαλεία στους γονείς προκειμένου να ξέρουν ακριβώς πώς μπορούν να προστατεύσουν περισσότερο τα παιδιά μας. Επομένως, 30 Δεκέμβρη θα παρουσιαστεί αυτή η στρατηγική ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, παιδιά, στρατευμένοι, προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», κατέληξε.