«Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σύνολο, το 100% των αιτημάτων των δήμων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Όποιος δήμος ζήτησε ανταποδοτικά (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός) τα πήρε στο ακέραιο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, τοποθετούμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, οι 640 προσλήψεις του 2019 στην αυτοδιοίκηση, σήμερα είναι 2.717. Αναφερόμενος, δε, στα προβλήματα που υπάρχουν και με τις αναπληρώσεις και με τις καθυστερήσεις, είπε ότι «πάμε και πριμοδοτούμε πάρα πολύ πλέον την εντοπιότητα, προκειμένου να μπορέσουν άνθρωποι, οι οποίοι μένουν στον τόπο τους, να δουλέψουν σε δήμους της περιοχής».
Απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι η αναβάθμιση των Χερσαίων Συνοριακών Σταθμών θα επιφέρει βελτιώσεις σε θέματα όπως του φυτοϋγειονομικού ελέγχου στους Κήπους του Έβρου αλλά και της ταχύτερης διέλευσης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
«Ελπίζουμε γύρω στο Πάσχα του 2025 να έχει τελειώσει η πρώτη φάση ανακατασκευής στους Κήπους και αμέσως μετά, παράλληλα με τη νέα γέφυρα που θα κατασκευαστεί δίπλα από την υπάρχουσα, να γίνει το τελικό βήμα της αναβάθμισης της κεντρικής πύλης εισόδου» είπε ο κ. Λιβάνιος προσθέτοντας ότι «είμαστε και στην τελική φάση του νέου συνοριακού σταθμό του Λαιμού Πρεσπών: Θα δημοπρατηθεί οριστικά. Έχει τελειώσει η μελέτη» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, και απαντώντας στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι προς τους δήμους, αυξήθηκαν σημαντικά, και ότι από το 2019 έως το 2024 αυξήθηκαν κατά 33,5%.
Σχετικά με την παροχή γάλακτος στους εργαζόμενους ως μέσο ατομικής προστασίας είπε ότι «κάναμε την επιλογή, μετά και τη διαβούλευση, να το αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες, προφανώς το ύψος του προϋπολογισμού, εάν θέλει να δώσει το χρηματικό επίδομα (300 ευρώ) προκειμένου οι εργαζόμενοι να αγοράσουν το γάλα μόνοι τους ή να τους δώσει φρέσκο γάλα ή δυστυχώς σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις, εβαπορέ.
Ο κ. Λιβάνιος επισήμανε μάλιστα ότι οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες καθυστερούν 2 - 3 χρόνια: «Ο Δήμος Αθηναίων, τώρα, 30 Σεπτεμβρίου, πέρασε από ελεγκτικό την προμήθεια γάλακτος 2022 - 2023 και 2024».
Τέλος, στην κριτική για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, είπε ότι δεν έχει ξαναδεί «φωτογραφική» διάταξη, που αντί να κλείνει τον κύκλο των υποψηφίων, τον ανοίγει.
«Το πρώτο πτυχίο δεν είναι το Α και το Ω και εν πάση περιπτώσει, η επιτροπή αξιολόγησης, έχει τρία μέλη του ΑΣΕΠ, τον Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, έναν μόνο γενικό γραμματέα, τον ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών [..] Οι τέσσερις επικρατέστεροι υποψήφιοι πάνε στο Συμβούλιο Διοίκησης, οι οποίοι διαλέγουν τους δύο για να προτείνουμε. Να δούμε τη διαδικασία και να είστε σίγουροι, θα επιλεγεί αυτός που μπορεί να επιτελέσει καλύτερα το έργο, διαβεβαίωσε ο κ. Λιβάνιος.