Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου έβαλε ως στόχο ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο νέος υφυπουργός υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι, όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων αλλά και σε αυτό των δαπανών.
Προχωρώντας, πάντως, σε μια γενικότερη παρατήρηση για την δημοσιονομική πολιτική τόνισε ότι η Ελλάδα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις και την μεγαλύτερη ανεργία. «Αποεπενδύει η χώρα και διώχνει το ανθρώπινο δυναμικό στο εξωτερικό», είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι να «καλύψουμε το επενδυτικό φάσμα να φτάσουμε στο μέσο όρο των επενδύσεων της Ευρώπης και να πυροδοτήσουμε ενάρετο κύκλο -επενδύσεων, αυξημένων εσόδων που θα κατευθύνεται σε νέες μειώσεις φόρων».
«Αυτό είναι το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της οικονομίας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε ποιοι θα είναι οι στόχοι του:
- Θα εξαλείψουμε τις πλασματικές οροφές δαπανών που οδηγούν σε υποεκτέλεση του προϋπολογισμού. Μόνο το 2018 είχαμε υποεκτέλεση που προσέγγισε το 1 δις και συνέβαλε στο χαμηλότερο βαθμό ανάπτυξης.
- Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε την επισκόπηση δαπανών και τον προϋπολογισμό επιδόσεων και θα προχωρήσει μεταρρύθμιση στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Όπως είπε, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται ουσιαστικά σε μια φιλόδοξη προσπάθεια εξοικονόμησης η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τους περιορισμούς των προεκλογικών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και θα προέρχεται μεταξύ άλλων από τις επισκοπήσεις δαπανών που θα ξεκινήσουν άμεσα σε όλα τα υπουργεία, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών, τις στοχευμένες προσλήψεις, που θα επικεντρώνονται σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια και την κατάργηση αναποτελεσματικών ή περιττών δομών που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πληθώρα των Γενικών Γραμματειών.
Λογιστική μεταρρύθμιση
Επιπροσθέτως ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε την προσπάθεια λογιστικής μεταρρύθμισης του κράτους. Δηλαδή να μπορέσει το κράτος να γνωρίζει όχι τι ξοδέψει και που αλλά τι περιουσία έχει και τι υποχρεώσεις αναλαμβάνει. «Είμαι αισιόδοξος γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές -που θα προχωρήσουν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα- αλλάζουν σε θεμελιώδες επίπεδο τον τρόπο οικονομικής λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα στη χρήση των δαπανών σε ολόκληρο το κράτος», είπε.
Κλείνοντας μίλησε για τον ανώνυμο φορολογούμενο (στον οποία αφιέρωσε την ομιλία του) υπογραμμίζοντας ότι αυτός δεν είναι ανώνυμος. Αλλά, όπως σημείωσε, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, είναι ο κοινωνικά αδύναμος που δίνει από το υστέρημά του, είναι ο σκληρά εργαζόμενος, είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που ξεκινούν τη ζωή τους υπό το βάρος ενός δυσβάστακτου χρέους.
«Τα δικά τους χρήματα ξοδεύουμε και πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό, αποτελεσματικότητα και ευθύνη. Οφείλουμε να μετράμε σωστά γιατί χωρίς σωστό μέτρημα καμία πολιτική δεν αποδίδει. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε τον άνθρωπο, γιατί αυτός είναι το μέτρο κάθε πολιτικής. Οφείλουμε να βλέπουμε μακριά, γιατί κάθε εξουσία είναι προσωρινή αλλά οι συνέπειές της στη ζωή των ανθρώπων κρατούν γενιές ολόκληρες», επισήμανε.