Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η υπόθεση της κυβερνητικής πρότασης για τον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο , να φέρεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επικυρώνεται η σχετική απόφαση. «΄Όταν έρθει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έρθει θα μάθετε τι θα κάνει» ήταν το σχόλιο πηγών της προεδρίας που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμμένοντας στην απόφασή του να ορίσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο παρά τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητήσει να αποφευχθούν κινήσεις που δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κρίσης.
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην ορρωδεί προ ουδενός όλα πλέον είναι ανοιχτά. Ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος το Προεδρίκο Διάταγμα, το οποίο σημειωτέον απαιτείται ώστε να επικυρωθεί η κυβερνητική απόφαση.
Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου
Η Ειρήνη Καλού είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ενώ στη θέση της Εισαγγελέως προτείνεται από την κυβέρνηση η Δήμητρα Κοκοτίνη ο αδελφός της οποίας ήταν και υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, αποφάσισε να προτείνει την Ειρήνη Καλού, στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για ανώτατη δικαστικό με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.
Στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προτείνεται η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, φέρνοντας ανατροπή στα δεδομένα αφού ο Χ. Βουρλιώτης, επίσης προτεινόμενος από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε συγκεντρώσει 15 ψήφους ήτοι τα 4/5 των μελών της έναντι 13 ψήφων της νέας εισαγγελέως.
Υπενθυμίζεται πως η Δ. Κοκοτίνη ήταν πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την αναίρεση της νυν εισαγγελέας Ξένης Δημητρίου ως προς το βούλευμα του συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν δινόταν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα. Εκδίκαση που έκανε δεκτή την αναίρεση της Ξένης Δημητρίου οδηγώντας σε επανεξέταση της υπόθεσης της χορήγησης άδειας στον πολυισοβίτη.