«Κομβικό σημείο» της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Αν αυτή την αλλαγή δεν την κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα την κάνει κανείς», σχολίασε μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Στην εφ'' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στην απόσυρση του νομοσχεδίου Κοντονή, λέγοντας ότι «θα ήταν προχειρότητα» να υιοθετηθεί και να υπερασπιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο από έναν υπουργό που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα. «Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να δούμε ζητήματα που αφορούν τον δικαστικό και τον δικηγορικό κόσμο, τον τρόπο οργάνωσης των δικαστηρίων και άμεσα μέτρα επιτάχυνσης της δίκης», ανέφερε.
Μάλιστα, σχετικά με τις υποθέσεις βλάβης δημοσίου συμφέροντος, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ των ορθολογικών ποινών και της πλήρους ικανοποίησης του Δημοσίου: «Την Πολιτεία την ενδιαφέρει να αποκαταστήσει την έννομη τάξη και στη συνέχεια να πάρει πίσω την περιουσία που αφαιρέθηκε από το Δημόσιο», δήλωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης και αναβάθμισης της ποιότητας της απονομής δικαιοσύνης, μέσω της στελέχωσης των δικαστηρίων με δικαστές και υπαλλήλους, της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και της παροχής θεσμικών εργαλείων, «που θα ανακόπτουν οποιαδήποτε ιδιοτελή μεθόδευση καθυστέρησης».
Με αφορμή την εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ακυρώσει τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Καλογήρου σχολίασε ότι το σημαντικό είναι όσοι κάνουν χρήση ευεργετημάτων, να τα δικαιούνται πραγματικά. «Γι'' αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, βάσει της οποίας βουλεύματα αποφυλάκισης που στηρίζονται σε πλαστά ή ψευδή στοιχεία ανακαλούνται αυτομάτως», επεσήμανε.
Χαρακτήρισε «πρόκληση» για τους νέους ποινικούς κώδικες τον εξορθολογισμό των ποινών στα κακουργήματα και στα πλημμελήματα.
Τέλος, ανέφερε ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι πολιτειακό αγαθό και ευθύνη αμφοτέρων, Δικαιοσύνης και Πολιτείας. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της Δικαιοσύνης, στον οποίο δεν πρέπει να βλέπει παρά μόνο τον εαυτό της. Και η πολιτική πρέπει να μην είναι ούτε φοβική, ούτε να αυτολογοκρίνεται όταν αναφέρεται στη Δικαιοσύνη», κατέληξε.