Τα όρια του Συντάγματος φαίνεται ότι «περνά» εκ νέου η κυβέρνηση, με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να κρούει τον κώδωνα στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με αφορμή αθωωτική διάταξη σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
«Επισημαίνεται ότι, εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις, µε τη νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 του Συντάγματος)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης εμμένει στην αρχική διάταξη, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί κανονικά σήμερα το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Επιστημονική Υπηρεσία προσθέτει ότι «η κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν το καθήκον της αποστολής των στοιχείων, στον βαθμό που οι εν λόγω διατάξεις συμπληρώνουν τον «λευκό» ποινικό κανόνα του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα, ως προς το στοιχείο της παράβασης καθήκοντος, συνιστά επιεικέστερο νόμο και εφαρμόζεται αναδρομικώς από τα δικαστήρια, µόνα αρμόδια, κατά την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, να παύσουν οριστικώς την ποινική δίωξη».
Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά: « Παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις που ασκήθηκαν βάσει της παρ. 5 της υποπαραγράφου Ζ.4 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) κατά δηµοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων προς διορισμό οργάνων των Ο.Τ.Α., οι οποίοι δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ασκηθείσες πειθαρχικές διαδικασίες για την αιτία αυτή, θεωρούνται ως η γενόμενες και τυχόν επιβληθείσες πειθαρχικές ποινές προστίμου διαγράφονται».
Αλέξανδρος Διαμάντης