Ο «καθρέφτης» της διακυβέρνησης του θα είναι η μόνιμη εκδίκηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η αντανάκλαση εκθέτει την προσπάθεια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της προσπάθειας να καρπωθεί το κόμμα του πολιτικά οφέλη μέσω της υπόθεσης της Ιωάννας Κολοβού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους, θεωρούσε ότι έβαζε την πολιτική πινελιά στο σκηνοθετημένο δρώμενο που διοργανώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την έξωση της δημοσιογράφου από το σπίτι της.
«Η πιο καλή πόρτα ασφαλείας είναι η αλληλεγγύη των ανθρώπων», ήταν η ατάκα του κ. Τσίπρα που εκτός από έκφραση συμπαράστασης θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια τοποθέτηση πολιτικής συνέπειας αλλά και συνέχειας στις διακηρύξεις για σεισάχθεια καθώς επίσης στα συνθήματα όπως το περιβόητο «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Δυστυχώς για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα του, έχουν μεσολαβήσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα της «πρώτης φοράς», που με δικό της νόμο εκπλειστηριάστηκε η πρώτη κατοικία της Ιωάννας Κολοβού. Ήταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που η ιστορία αλλά και το ανάθεμα των πρώην συντρόφων της, υπενθυμίζει ότι στη δεύτερη κυβερνητική της θητεία εγκαινίασε τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάθε Τετάρτη.
Ο νόμος (4346/2015) μάλιστα για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τη διεξαγωγή τους δε, αλλά και την αντιμετώπιση όσων διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς έξω από τα ειρηνοδικεία, έγινε υπερβολική χρήση των δυνατοτήτων που παρείχε η αστυνομική παρουσία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με την υπογραφή του, δημιούργησαν με νομοθετική ρύθμιση ένα bypass για να αντιμετωπιστεί το κύμα των αντιδράσεων. Οι πλειστηριασμοί έφυγαν από τις αίθουσες των Ειρηνοδικείων και έγιναν ηλεκτρονικοί, για να γράψει το «κοντέρ» του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 30.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας μάλιστα δήλωνε τον Νοέμβριο του 2017 δήλωνε μάλλον κυνικά: «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».
Ήταν επίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε το αδίκημα της απόπειρας παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο. Η δε προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος του κόμματος που διακήρυττε ότι «ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος», ότι υπήρχαν κοινωνικά φίλτρα, ήταν μάλλον επικοινωνιακή. Δεν ξεχνιέται άλλωστε η υπόθεση της 85χρονης από την Κόρινθο που αντιμετώπιζε την προβλεπόμενη - από το νόμον του ΣΥΡΙΖΑ - ποινή ενός έτους.
Στο κυβερνητικό παλμαρέ του ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα funds όπως επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Ακόμη είχε προβλεφθεί πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούσαν να έχουν έδρα στο εξωτερικό.
Εάν όλα αυτά έχουν λησμονηθεί υπάρχει και ο πρώην σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης που μπορεί να φρεσκάρει τη μνήμη στην ηγεσία και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν σκοπεύουν να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης του σε μια από τις τέσσερις δίκες που εκκρεμούν σε βάρος του από το 2017.