Τι είπε η Εύα Καϊλή στις πρώτες καταθέσεις της - Ολοκληρώθηκε η απολογία της
Il Fatto Quotadino

Τι είπε η Εύα Καϊλή στις πρώτες καταθέσεις της - Ολοκληρώθηκε η απολογία της

Το περιεχόμενο των πρώτων καταθέσεων που έδωσε η Εύα Καϊλή στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές μετά τη σύλληψή της αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotadino, αυθημερόν της απολογίας της στις βελγικές δικαστικές αρχές του για το σκάνδαλο Qatargate.

Όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ολοκληρώθηκε η απολογία της και θα συνεδριάσουν τα μέλη του συμβουλίου τα οποία και θα αποφασίσουν εάν θα αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Να σημειωθεί οτι ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών, σε περίπτωση που διαφωνήσει με την απόφαση.

Σύμφωνα με αυτήν, η ευρωβουλευτής φέρεται να υποστηρίζει πως τα 600.000 ευρώ δεν ήταν τα πρώτα χρήματα που άφηνε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σπίτι της: «Το είχε κάνει και πριν τον κορονοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο εμπιστευόταν περισσότερο τον Τζιόρτζι είπε «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». «Ήταν ο συνεργάτης που φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο» φέρεται να είπε, επίσης, η Ε. Καϊλή.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως η Καϊλή στις καταθέσεις της ενώπιον της αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ (11 Δεκεμβρίου) αναφέρει πολλά ονόματα και μάλιστα «μερικά είναι βαριά».

«Για παράδειγμα, αφορά τα άτομα που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ και πρόκειται, όπως σημειώνει για τον Αντόνιο Παντσέρι και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Αναφέρει ακόμα ότι «ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες που διεξήγαγε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, ακόμα και αν ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντζέσκο». «Δεν εμπιστεύτηκε» τις δραστηριότητες που έκανε ο σύντροφός της με τον Παντσέρι και τον Κοτζολίνο: «Αλλά ο Φραντζέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερος», φέρεται να είπε.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Καϊλή είπε ακόμα πως «τα χρήματα υπήρχαν ήδη εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες», αναφερόμενη στα περίπου 750 χιλιάδες ευρώ  που βρέθηκαν στη διάθεσή της. 

 «Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι» φέρεται να ισχυρίστηκε για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών., ενώ για τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστήριξε ότι «ο Τζιόρτζι τα είχε δανειστεί για το σπίτι».

Επίσης, υποστήριξε ότι «ο σύντροφός της είχε δυσκολίες στο να ανταποκριθεί στην αγορά του νέου τους σπιτιού: «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, εγώ την πληρώνω. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συμβολή του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο. Γνωρίζω ότι ο Φραντσέσκο δανείζεται κατά καιρούς από τους γονείς του. Πιθανότατα και από τον Αντόνιο. Το γνωρίζω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε να αγοράσει αλλά δεν είχε τα μέσα. Ήξερα ότι φύλαγε πράγματα από το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, αλλά και από το τωρινό αφεντικό του, τον Κοτζολίνο αλλά δεν προβληματίστηκα ποτέ από πού προέρχονται τα χρήματα».

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων η Εύα Καϊλή είπε ότι «προσπάθησε να πείσει ότι η δουλειά της και τα ταξίδια στο Κατάρ είχαν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο από αυτά του Παντσέρι»:

«Εγώ ασχολήθηκα με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζα στην ΕΕ για ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν ήταν προτεραιότητα όχι μόνο γιατί ήταν πάροχοι αερίου αλλά και γιατί πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις περισσότερο από άλλες. Η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις για το ζήτημα αυτό και εγώ συμφωνούσα.

Η απόφαση θα κρινόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την πολύ έντονη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω γι' αυτό υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην αποστολή του Παντσέρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δική μου που ήταν για τις βίζα και την ενέργεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων.