Από μικρές «εσωκομματικές κόντρες» και κριτική στον πρόεδρο Ανδρουλάκη χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με τον Χάρη Δούκα να προτείνει ένα άλλο μοντέλο αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία και την Αννα Διαμαντοπούλου να εντοπίζει προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος και να προτείνει «ιδεολογική ανασυγκρότηση για τις αρχές και για τις αξίες μας που παραμένουν σταθερές» τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο μανιφέστο».
Πριν ανέβει στο βήμα ο Χάρης Δούκας, εσωκομματικοί του φίλοι δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός ότι «κόπηκε» από το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής ενώ είχε προταθεί η Τόνια Αντωνίου. Τα προσκείμενα στον δήμαρχο Αθηναίων στελέχη αποδίδουν το γεγονός σε κίνηση της ηγεσίας όταν είδαν να ανεβαίνουν στο βήμα, τέσσερα προεδρικά στελέχη και ένα από το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου.
Οι τοποθετήσεις
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση πως υποτιμά τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και το κράτος δικαίου, όπως φάνηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών.
«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έβγαλε πόρισμα, λες και ήταν δικαστής. Δύο χρόνια ακούγαμε στα μέσα την ίδια προπαγάνδα: ότι για όλα φταίει το μοιραίο ρουσφέτι της Νέας Δημοκρατίας, ο σταθμάρχης. Αρνήθηκαν μέχρι και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του κ. Γεραπετρίτη για την αιτιώδη συνάφεια της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση με την τραγωδία. Αν είχαν εγκαταστήσει την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο, τα δυο τρένα δεν θα είχαν ποτέ συγκρουστεί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Κλιμάκωσε την κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα με «χαλκευμένες συνομιλίες του σταθμάρχη στο Πρώτο Θέμα αλλά αυτοί μιλούν για χαλκευμένα στη δικαιοσύνη», όπως είπε, «τη διαχείριση του πορίσματος της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας για τις ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα ενώ παρουσιάζεται βίντεο, που δεν έβρισκαν δύο ολόκληρα χρόνια για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Θα το αξιολογήσει η δικαιοσύνη».
Στρέφοντας ευθέως τα βέλη του στον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είπε πώς κ. Μητσοτάκης για όλα αυτά εμφανίζεται παραπλανημένος.
«Δεν είναι παραπλανημένος Πρωθυπουργός. Είναι πρωθυπουργός ενορχηστρωτής», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πώς ο λαός του είπε ότι «δεν ξεχνάμε και θα είμαστε παρόντες στις πλατείες μέχρι να πέσει άπλετο φως και οι υπεύθυνοι για την τραγωδία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».«Σταματήστε κ. Μητσοτάκη να υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών», πρόσθεσε ο κ, Ανδρουλάκης.
Εξήγησε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με την Προανακριτική για τη σύμβαση 717 και τις ευθύνες του τότε υπουργού, Κώστα Καραμανλή, την πρόταση δυσπιστίας πριν ένα χρόνο όπου παραιτήθηκαν οι κ. Μπρατάκος και Παπασταύρου και την τωρινή πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τις ευθύνες του υφυπουργού Χ. Τριαντόπουλου .« Το μήνυμα είναι καθαρό: Όποιος έχει συγκεκριμένες ευθύνες με πόρισμα της Δικαιοσύνης, για μας ένας είναι ο δρόμος. Ο δρόμος για τον φυσικό δικαστή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου εντόπισε προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος και πρότεινε «ιδεολογική ανασυγκρότηση για τις αρχές και για τις αξίες μας που παραμένουν σταθερές» τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο μανιφέστο».
Όπως σημείωσε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αρκεί να το παλέψει. «Όσο δεν πείθεται ο πολίτης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα, η ΝΔ θα χρησιμοποιεί τον φόβο της πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας για να παρουσιάζεται ως μόνη λύση. Εμείς πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την τα παιδιά μας», τόνισε και πρόσθεσε: Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι ο κακός μας εαυτός. Η ευθύνη βαραίνει προφανώς τον πρόεδρο αλλά εγώ ως υποψήφια θέλω να βλέπω τον εαυτό μου στο καθρέφτη και να απαντώ θετικά στο «όλοι μαζί» που είπαμε μετά τις εκλογές.
Ο Χάρης Δούκας μετέφερε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το κλίμα που επικρατεί στο εσωκομματικό σκηνικό, όπου αρκετά στελέχη και βουλευτές διατυπώνουν ενστάσεις για τη λειτουργία του κόμματος, ορισμένες επιλογές της ηγεσίας και τη μη αξιοποίηση ικανών ανθρώπων στην παραγωγή πολιτικής και έργου στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Είναι αδιαπραγμάτευτο να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές» και αποτελεί προϋπόθεση για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, για αλλαγή στην πορεία της χώρας και όχι «για να εξωραΐσουμε την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όπως πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη που θα αλλάξει την πολιτική που ασκείται με ένα νέο εθνικό σχέδιο ριζοσπαστικών τομών για μία αυθεντικά μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.
«Είναι στο χέρι μας να πείσουμε, επιτέλους, την κοινωνία, ότι δεν είμαστε η "καλύτερη εκδοχή της ΝΔ". Μία εξευγενισμένη ΝΔ. Είμαστε ριζικά διαφορετικοί Δεν είμαστε η "ευγενέστερη εκδοχή" αυτού του συστήματος. Είμαστε αυτοί που θα αλλάξουμε αυτό το σύστημα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Συντονιστικού Κεντρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι «είναι ώρα, επιτέλους, να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Χρειαζόμαστε ρηξικέλευθες πολιτικές που ξεβολεύουν, που απειλούν την ολιγαρχία και δεν τη χαϊδεύουν, που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες, επικίνδυνες για την πολιτική κυριαρχία της δεξιάς. Πολιτικές που εγγυώνται την αλλαγή κατεύθυνσης για την χώρα». «Χρειάζεται μία νέα, δημιουργική αντισυμβατικότητα στον λόγο και στην καθημερινή μας πολιτική πράξη», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος επεσήμανε πως μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στην υπόθεση των Τεμπών, «είναι πανθομολογούμενο πως ο κ. Τασούλας δεν τηρεί καμία προϋπόθεση για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλων των Ελλήνων» και πρόσθεσε: «Η δίκη μας αυτοτελής πρόταση, όμως, έπρεπε να γίνει νωρίτερα και μάλιστα με την επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης με τα αλλά προοδευτικά κόμματα».
Όσον αφορά την εσωκομματική κατάσταση, ο κ. Δουκας σημείωσε πως «ενότητα σημαίνει και σύνθεση απόψεων, κάτι που απαιτεί τη θεσμική και τακτική λειτουργία των κομματικών οργάνων. Αυτό ας το προσέξουμε ιδιαίτερα σήμερα, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα».
Τις συνθήκες μέσα από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να μετατρέψει την απόγνωση, την οργή και τον φόβο, που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, σε ελπίδα, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ανέδειξε, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α' Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε πως «όποιος πάρει τα ηνία της χώρας, θα αντιμετωπίσει τρεις σκληρές πραγματικότητες: Στα εθνικά θέματα, στην κοινωνική συνοχή και στη σχέση του Έλληνα πολίτη με την πολιτική και τους θεσμούς. Μαζί οι τρεις κρίσεις αποτελούν την τέλεια καταιγίδα. Το ξαναζήσαμε το 2009. Και για καθεμία από αυτές τις κρίσεις η Νέα Δημοκρατία είχε και έχει απόλυτη ευθύνη. Και τότε και τώρα».
Όπως πρόσθεσε, «ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που τα κάνει όλα πιο δύσκολα, είναι η απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Η τραγωδία των Τεμπών εξελίσσεται στη μεγαλύτερη δοκιμασία θεσμών από τη Μεταπολίτευση. Σε όλα τα επίπεδα. Ογδόντα τοις εκατό των Ελλήνων πολιτών μιλάνε για συγκάλυψη. Η πηγή των λύσεων βρίσκεται υπό ολική αμφισβήτηση. Και για αυτό, δίπλα στην οικονομική απόγνωση και τον κοινωνικό φόβο έχει φωλιάσει η οργή. Και είναι βαθύτατα πολιτική. Μέσα σε αυτήν την τριπλή κρίση στη γειτονιά μας, στο εσωτερικό μας και στους θεσμούς, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, νιώθουν μια κοινή συνισταμένη: "Παλεύω μόνος μου". "Με έχετε εγκαταλείψει"».