Του Τάσου Ευαγγελίου
«Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις», δήλωνε το 2009 η Βασιλική Θάνου, μέλος τότε της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και μετέπειτα πρόεδρος, προσθέτοντας με έμφαση ότι η αποδοχή θέσης σε Ανεξάρτητη αρχή δημιουργεί «εύλογα» την πεποίθηση περί «προϋπάρχουσας συναλλαγής».
Στα Δικαστικά Νέα, τεύχος Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου 2009, φιλοξενείτο ομιλία της πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, με την οποία καταδίκαζε απερίφραστα το ενδεχόμενο συνταξιούχος δικαστικός να αποδεχθεί θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουν περάσει από το προεδρείο της Ένωσης.
«Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες προσωπικές επιδιώξεις» υποστήριζε προσθέτοντας πως «τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεί και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμοιβόμενες όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητες αρχής».
Μάλιστα τόνισε ότι «έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε 'προϋπάρχουσα' συναλλαγή», καταλήγοντας πως «ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια, αλλά και πρωτίστως, το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να μας εμπιστεύονται».
Έλεγε και άλλα, όπως για παράδειγμα, για την επιλογή αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ζητώντας αξιοκρατικά κριτήρια και κυρίως τήρηση της αρχαιότητας στην επετηρίδα όμως η θέση της έναντι και των συναδέλφων της ήταν ξεκάθαρη ως προς τις τοποθετήσεις δικαστικών που έχουν αναλάβει θέσεις εκπροσώπων στα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Η κ. Θάνου έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.