Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος και (επί της ουσίας) μοναδικός ξένος ηγέτης που έσπασε την διεθνή καραντίνα στην οποία έχει περιοριστεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι κυβερνητικοί έσπευσαν να του στρώσουν χιλιόμετρα από φρεσκοαγορασμένα κόκκινα χαλιά, μιας και επί Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο εξωτερικών (που αρμοδίως συντονίζει τα τελετουργικά των υψηλών προσκεκλημένων) τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε...
Μέχρι στιγμής κερδισμένοι είναι και οι δύο. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ολάντ... Αλλά μόνον στην διαχείριση της 'εικόνας' τους. Ο Α. Τσίπρας στήθηκε ως ισοϋψής δίπλα στον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώ ο Φρ. Ολάντ, επιχείρησε να εμφανιστεί στο εσωτερικό του ακροατήριο ως σημαντικός παίκτης της Ευρωπαϊκής Οικογένειας που μπορεί να 'αγκαλιάζει ακόμα και τα παραστρατημένα ευρωπαϊκά τέκνα, όπως είναι η Ελλάδα του κ. Τσίπρα.
Σημασία όμως δεν έχει το πώς εμφανίζεται στην Γαλλία ο κ. Ολάντ αλλά τι πραγματικά θέλει να πάρει από την 'σύμμαχο' Ελλάδα...
Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί εναγωνίως, να αντλήσει έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να βελτιώσει την κονιορτοποιημένη διεθνή εικόνα της χώρας, για να δώσει σήμα στις αγορές ότι κάτι κινείται, αλλά κυρίως για να αντισταθμίσει τις απώλειες φορολογικών εσόδων που προβλέπεται να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Από την άλλη, ο Φρ. Ολάντ επιδιώκει να αποδράσει από τον ρόλο του προβληματικού διαχειριστή της Γαλλικής οικονομίας, προβάλλοντας τις όποιες Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ως επενδυτική δυναμική.
Μόλις χθες, η εικόνα του Φ. Ολάντ υπέστη βαρύ πλήγμα από την ανακοίνωση της Michelin που αποφάσισε το κλείσιμο δύο εργοστασίων της εντός του 2016.
Σύμφωνα με Γαλλικές πηγές, η Γαλλία φαίνεται ότι θεωρεί ως επενδυτική ευκαιρία την αγορά σε χαμηλές τιμές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το δίκτυο σιδηροδρόμων, το δίκτυο ενέργειας, η εταιρική συμμετοχή της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων...
Ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον φέρεται να έχει για διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα σε αμυντικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αγοράς στρατιωτικού υλικού από τη Γαλλική αγορά, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο δημιουργίας Γαλλικού ναυστάθμου στη νότια Ελλάδα...
Όμως, η έντονη κινητικότητα του Φρ. Ολάντ στο ελληνικό 'παζάρι' δεν αφήνει καθόλου αδιάφορη την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να χάσει στρατηγικές ελληνικές υποδομές για τις οποίες και η ίδια ενδιαφέρεται. Ούτε αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς, που απορρίπτουν τη στόχευση των Γάλλων για αεροναυτική παρουσία στη Νότια Ελλάδα.
Το πρώτο μήνυμα της κας Μέρκελ και ειδικά του Β. Σόιμπλε, έφτασε ήδη στην Αθήνα από Γάλλο αγγελιοφόρο. Η έλευση του Πιερ Μοσκοβισί, ελάχιστες μέρες μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, προσγείωσε ανώμαλα τον Αλέξη Τσίπρα που επιθυμούσε ως αντάλλαγμα την χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων.
Και φαίνεται ότι μιας και το παιχνίδι μόλις ξεκινάει, το μήνυμα που λάβαμε δεν θα είναι το τελευταίο...