Την Τετάρτη το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την Τετάρτη το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την Τετάρτη (20/9) και ώρα Ελλάδας 18:00 (11:00 ΗΠΑ) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, θα απαρτίζεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει, σύμφωνα με το Mega, στο «σπίτι της Τουρκίας», που εγκαινιάστηκε το 2021 και στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα θα βρεθούν τα θέματα και οι συμφωνίες στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. 

Η συνάντηση κορυφής θα λειτουργήσει ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, της ηρεμίας και του διαλόγου.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα θέματα που συζητούνται ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά και η υφαλοκρηπίδα. 

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα ζητήματα που αφορούν στην επίλυση διμερών ζητημάτων με προσφυγή στη Χάγη, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε τα εξής:«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία».

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα επαφών κατά την οποία θα υπάρξουν μεταξύ άλλων και συναντήσεις με επενδυτές και ομογενειακές οργανώσεις.

Οι επαφές του Γ. Γεραπετρίτη

Με ένα γεμάτο πρόγραμμα ξεκινάει ο κύκλος των συναντήσεων και των επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Το πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη ξεκινά με τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέ Μπορέλ. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας στο Σαχέλ, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναφερθεί στην πολυεπίπεδη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα προς την Ουκρανία και θα τονίσει το ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η χώρα μας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της επισιτιστικής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Γεραπετρίτης θα κάνει ειδική αναφορά στους λιμένες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης που μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές πύλες για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Όσον αφορά στη διένεξη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα τονίσει τη σημασία επίτευξης προόδου στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Μάλιστα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, τα οποία καθίστανται επίκαιρα λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης που παρατηρείται εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις σχετικές ευρωπαϊκές θέσεις και εκκλήσεις συμμόρφωσης προς την αζερική πλευρά.

Σχετικά με την κατάσταση στο Σαχέλ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα τονίσει την ανάγκη αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, με δεδομένο ότι ελλοχεύει μια σειρά κινδύνων που εκτείνονται από την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης έως τη διάχυσης της αστάθειας και την επανεμφάνιση του φαινομένου της πειρατείας. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μια ευθεία απειλή για το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και τον ελληνόκτητο στόλο.

Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός θα λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με τίτλο «The Peace Day Effort - A new Effort for the Middle East». Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το υπόλοιπο σκέλος του προγράμματος της Δευτέρας περιλαμβάνει εκδήλωση που διοργανώνει ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με αφορμή την 50η επέτειο εισδοχής της Γερμανίας στον ΟΗΕ. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση την οποία διοργανώνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Ουζμπεκιστάν και τον Ισημερινό στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Το άνοιγμα της ελληνικής Πρεσβείας στην Τασκένδη θα είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Γεραπετρίτης και τον Ουζμπέκο ομόλογού του.