Στη Νέα Υόρκη θα είναι στραμμένο το πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον την Τετάρτη (20/09), οπότε και αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 78ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο θετικό momentum που δημιούργησαν τόσο η άμεση ανταπόκριση της Αθήνας σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας αμέσως μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, όσο και το καλό κλίμα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, επισήμανε ο ίδιος πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τα μόνα θέματα του ελληνοτουρικού διαλόγου
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως τα θέματα που συζητούνται ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αλλά και η υφαλοκρηπίδα.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου -εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά», ανέφερε.
Για τη Χάγη
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα ζητήματα που αφορούν στην επίλυση διμερών ζητημάτων με προσφυγή στη Χάγη, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε τα εξής:
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία».
Η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ περνά μέσα από την Ελλάδα
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να προσεγγίσει τόσο την ΕΕ όσο και ευρύτερα τη Δύση, καθιστώντας εαυτή έναν πιο συνεργάσιμο εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Γνωρίζει όμως πολύ καλά, ακριβώς επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα «όπλο» το οποίο ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας, για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: είναι απολύτως αποδεκτό όταν έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα προβλήματα όπου οι θέσεις μας απέχουν σημαντικά, τα οποία έρχονται από το παρελθόν, να μην περιμένουμε ότι αυτά θα λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά να μπορούμε να δεχόμαστε πολιτισμένα ότι συμφωνούμε που διαφωνούμε και αυτό να μην οδηγεί αναγκαστικά σε μία ρητορική επεκτατική ή σε μια ένταση στο πεδίο, όπως αυτή την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την οποία δεν βιώνουμε τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.