Όταν ήταν να συγκροτηθεί το ΚΙΝΑΛ ο κόσμος που είχε μείνε στο ΠΑΣΟΚ αναθάρρησε, άρχισε να προσβλέπει εκ νέου σε μια ελπιδοφόρα αρχή. Ταυτόχρονα άρχισαν και «μοντερνιές», κυρίως του Σταύρου Θεοδωράκη, που έβαζε όρους στη συγκρότηση και κυρίως στον τρόπο ψηφοφορίας, απαιτώντας να γίνει ηλεκτρονικά.
Λάβροι οι φιλελέδες οπαδοί του, μπορεί να το είχαν καμάρι τους που δεν είχαν μετάσχει ποτέ σε κόμμα και τις διαδικασίες του, αλλά είχαν εκστασιαστεί από τη νέα ηλεκτρονική εποχή, και πρότειναν να ψηφίσει ο κόσμος με sms από τους καναπέδες του.
Είχαν δε την ψευδή συναίσθηση ότι όλος αυτός ο απολιτίκ λαός που θα ψήφιζε από τον καναπέ του, θα ψήφιζε τον Σταύρο. Ψευδής συναίσθηση γιατί εάν ήταν να τον ψηφίσουν, θα το είχαν κάνει προγενέστερα, δε θα είχε φυλλορροήσει και δε θα περίμενε να πάει στο ΚΙΝΑΛ για να επιβιώσει.
Παλιές ιστορίες θα πείτε αλλά τις αναφέρουμε γιατί αυτές οι αντεγκλήσεις που μακρηγόρησαν τότε, αποθάρρυναν τον κόσμο και καταλάγιασαν την προσωρινή αναθάρρηση του. Στα καφενεία οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μιλάνε σαρκαστικά για «παιδική χαρά». Αρκετοί δεν πήγαν να ψηφίσουν γι’ αυτό τον λόγο, και εξ αυτού το όλο εγχείρημα απομειώθηκε εξ αρχής.
Το θυμηθήκαμε τώρα γιατί με άλλο τρόπο, η εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να απαξιωθεί και πάλι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κοινή γνώμη. Το απλό θέμα των debates μεταξύ των υποψηφίων, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς οι πέντε συμφωνούν αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου προβάλει αντιρρήσεις.
Θέλει να επιβάλει τρία θεματικά debates που θα έχουν στόχο «έναν σοβαρό διάλογο» - όπως αυτός τον κρίνει - και να μην εξελιχθεί σε ένα “debate-reality show”.
Μάλιστα η εκπρόσωπός του στην αρμόδια επιτροπή Έφη Χαλάτση ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα να γίνει το τριθεματικό debate μέσω Zoom. Αιτιολογία ήταν ότι ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τελευταίος τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και θα πρέπει να διατρέχει την επαρχία τις ημέρες του debate (o global Γιώργος δεν μπορεί να πεταχτεί για μια ημέρα στην Αθήνα από την επαρχία που θα βρίσκεται!).
Σήμερα θα γίνει νέα συνεδρίαση της επιτροπής, και ελπίζεται ότι θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αν ωστόσο ο Παπανδρέου παραμείνει ανένδοτος, υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει το debate στην ΕΡΤ, καθώς το κρατικό κανάλι, τείνει να μη δεχθεί debate μόνο των πέντε, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για μονομέρεια
Έτσι απομένουν τα ιδιωτικά κανάλια, και προς το παρόν το Mega και το Action 24 που έχουν προσφερθεί να διαθέσουν τις συχνότητές τους.
Βέβαια, δε θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν λαός δε δει και τους έξι υποψηφίους να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ούτως ή άλλως το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) παραμένει απαξιωμένο (όπως δεν το άξιζε) στην κοινωνική συνείδηση. Απλώς η ξαφνική διαφοροποίηση του Γιώργου προσθέτει ύλη στις παραπολιτικές στήλες, αλλά αφαιρεί σοβαρότητα από τη διαδικασία.
Άσχετα αν οι προτάσεις του έχουν βάση ή όχι (δεν τις κρίνουμε γιατί δεν πρόκειται στην προεκλογική περίοδο να ταχθούμε υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου), σημασία έχει ότι απαξιώνουν τη διαδικασία. Ο απλός κόσμος λέει «ούτε σε αυτά δεν μπορούν να τα βρουν και μιλάνε για ενότητα;».
Στα επιτελεία των υπολοίπων θεωρούν ότι ο Γιώργος προσπαθεί να αποφύγει το debate, με στόχο αυτό να ναυαγήσει, προκειμένου να διατηρήσει το εξ αποστάσεως και υπεράνω των υπολοίπων προφίλ του (δηλ. την αίγλη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου). Λένε κι άλλα που όμως δεν αφορούν το δικό μας κείμενο.
Ούτως ή άλλως τα πρόσωπα και η πορεία των τριών φαινομενικά επικρατέστερων ( κατ’ αλφαβητική σειρά Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Παπανδρέου), στον κόσμο που θα προσέλθει να ψηφίσει, (το παλιό ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό κυρίως θα προσέλθει) είναι γνωστά παλαιόθεν. Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι σαν μια… φυλή. Και ειδικά μετά την εκλογική καθίζηση έμειναν οι… γνώριμοι μεταξύ τους. Ξέρουν τους υποψήφιους σαν την παλάμη του χεριού τους.
Και ήδη έχουν αποφασίσει με τα δικά τους κριτήρια. Άλλωστε εδώ και ένα χρόνο λειτουργούν οι προσωπικοί μηχανισμοί σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και ο Παπανδρέου μπορεί να ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά έχει τον τεράστιο για τα μέτρα ΚΙΝΑΛ, μηχανισμό του ΚΙΔΗΣΟ. Δεν περιμένουν το debate να αποφασίσουν.
Ωστόσο, το debate θα δημιουργήσει εντυπώσεις για τα πρόσωπα των υποψηφίων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, και αυτό θα εκταμιευθεί μετά την εσωκομματική εκλογή, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός. Άρα το debate σε κάποιο βαθμό θα καθορίσει τα εθνικά εκλογικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.