Του Γιάννη Σιδέρη
Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι είναι αναντίστοιχος με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όσον αφορά την «εκκαθάριση» (με την διπλή σημασία της λέξης), του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Ο αγώνας κατά των τηλεοπτικών σταθμών, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπούν, διευκολύνουν και υλοποιούν τα συμφέροντα της διαπλοκής, αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής σκεπτικής του, έστω και αν εμπεριείχε μυθολογημένα στοιχεία για την δύναμή της.
Ωστόσο με τα προβλήματα να συσσωρεύονται εκρηκτικά σε όλα τα μέτωπα της χώρας, με τη αναβίωση του Δουβλίνο 2 να είναι ante portas, και να κάνει ακόμη δυσχερέστερη την δυσχερή θέση της χώρας, με τη Μέρκελ και την Τουρκία να διαβουλεύονται ερήμην μας αποφασίζοντας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και η ελληνική πλευρά να το πληροφορείται από τα διεθνή πρακτορεία, με το αγροτικό να λαμβάνει την μορφή θρυαλλίδας, με την αξιολόγηση να μακρηγορεί, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ένα υπουργικό συμβούλιο ουσιαστικά για να αναγγείλει τις 4 άδειες των τηλεοπτικών σταθμών που θα δώσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επισήμως την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζοντας ότι ο καιρός της υπομονής ως προς την αντιπολίτευση για την επίτευξη συναίνεσης, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, έλαβε τέλος.
Χρησιμοποιώντας σκληρή φρασεολογία κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «θεσμική εκτροπή», για την άρνησή τους να συναινέσουν στην πλήρωση των θέσεων του ΕΡΣ, καθώς η συναίνεση επιβάλλεται από το Σύνταγμα και δεν είναι προαιρετική.
Κατά τον πρωθυπουργό στόχος της αντιπολίτευσης είναι να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει η εκλεγμένη κυβέρνηση και η οποία θα ορίζει σε τέσσερις τις άδειες σταθμών εθνικής εμβέλειας, και με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά τοπία οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα. Η κυβέρνηση επείγεται τόσο που, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο διαγωνισμός για τις άδειες θα γίνει με fast track διαδικασίες.
Σαφώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν την επικαιρότητά μας. Μόνο που ήταν σχεδόν η απλή και συνήθης, σχεδόν καταγγελτική, αναφορά, χωρίς να αφήσει να διαφανεί ότι επωάζονται λύσεις από την κυβέρνηση.
Κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, χωρίς να τους δώσει ένα στοιχείο γιατί θα πρέπει να προσέλθουν. Απλώς επιδόθηκε σε συμβουλές ότι «κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που σήμερα τους υποστηρίζουν αλλά για πολλά χρόνια τους λοιδορούσαν» (αυτό έχει βέβαια και την αντίστροφη ανάγνωσή του: Κυβερνητικά στελέχη που σήμερα λοιδορούν τους αγρότες μιλώντας για «τανκς» των αγροτών και στα οποία απαγορεύουν την πρόσβαση στο Σύνταγμα, πριν λίγα χρόνια τους στήριζαν ακρίτως και αδιακρίτως και ανέβαιναν συμπαραστάτες στα τρακτέρ τους...).
Για την αξιολόγηση επίσης δεν ήταν διευκρινιστικός ο πρωθυπουργός. Ενώ από αυτή εξαρτάται η συνέχεια ή όχι της κυβέρνησής του, και η κάποια -όποια- ελπίδα της χώρας, ανέφερε απλώς ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών - δυστυχώς η προϊστορία της διαπραγμάτευσης έχει δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τακτικισμοί των δανειστών. Μακάρι να ήταν έτσι, και όχι οι -έστω κακώς- ουσιαστικές αντιρρήσεις που έχουν οι δανειστές και τις οποίες μάλλον δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.
Στο μόνο που ήταν συγκεκριμένος (και αυτό ήταν ελπιδοφόρο), ήταν η διαβεβαίωση ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα και την σύνοδο κορυφής, η χώρα μας θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την δημιουργία των κέντρων υποδοχής.
Τέλος ο πρωθυπουργικός λόγος ήταν διανθισμένος με “ποιητικές εκφράσεις” όπως αυτή, ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα (!), έστω κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα αφού “κάθε φορά που το καινούργιο γεννιέται υπάρχουν οδύνες”.
Τις οδύνες τις ζούμε τώρα. Αν θα υπάρξει “γέννα” θα το δούμε συντόμως.