«Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»: Με την αραβική αυτή παροιμία ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια.
Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα, είπε ο πρωθυπουργός, εννοώντας την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας που συνεδριάζει αμέσως μετά.
Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για ένα «μηντιακό σύστημα» που «ξεψυχά και βρυχάται» και πρόσθεσε: «Ξεψυχά, γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους». Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε: «αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».
Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. «Εμείς, όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, και ειδικά σε όσα αφορύν τα «κόκκινα» δάνεια, ο Α. Τσίπρας σχολίασε πως «κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία».
«Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών», σημείωσε.
Η διατήρηση του καθεστώτος των 100 δόσεων είναι πολλαπλά ευεργετική για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και για τα δημόσια ταμεία, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός. «Και εδώ διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όπως διαψεύστηκαν και για τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», είπε, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις προβλέψεις για ύφεση στο 2,5% και αντίθετα, κάνουν λόγο για μηδενική ύφεση ή ακόμα και για οριακή ανάπτυξη εντός 2015.
«Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση. Μπορεί κανείς», είπε ο πρωθυπουργός, «να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση πέτυχε μετά από συζητήσεις μηνών με διάφορες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη τη δημιουργία ειδικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εξετάζει το πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας.
Για το ΕΣΡ, τη διαφρθορά και το Ασφαλιστικό
«Έχουμε ήδη περάσει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος τον νόμο για τα ΜΜΕ», ανέφερε κατά την ομιλία του ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Καταγγέλουμε στον ελληνικό λαό, αν υπάρχει σκέψη να μην στελεχωθεί το ΕΣΡ. Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες και εξηγούμαστε: Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε».
Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι «μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο».
Μίλησε και για την «άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει το ασφαλιστικό». Όπως είπε, «η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αν θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις σε μερικά χρόνια, δεν είναι εθνικό θέμα. Δηλαδή δεν είναι εθνικό θέμα ένα θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ