Του Γιάννη Σιδέρη
Έμπλεος αισιοδοξίας εμφανίστηκε μιλώντας σε συνεργάτες του χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε σχέση με την διελκυστίνδα της αξιολόγησης. Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει νικηφόρα στον αγώνα που δίνει - αφού φυσικά πάρει τα καυτά επιπρόσθετα μέτρα που θα αγγίξουν το ποσό των 5,5 δισ., ενώ αν συνυπολογιστούν και τα του καλοκαιριού, αισίως φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η αισιοδοξία - σχεδόν σιγουριά - του πρωθυπουργού εδράζεται στον πρόσφατο κύκλο τηλεφωνικών επαφών που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μετά την θεαματική έκρηξη στη σχέση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε και χθες το σαφάρι των τηλεφωνικών επαφών. Αυτή τη φορά με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον. Φυσικά είναι λογική η απορία τι θα μπορούσε να συζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός με τον βρετανό συνάδελφό του, ο οποίος αυτή την εποχή, σε ρόλο… αναστενάρη, περπατά στα αναμμένα κάρβουνα του επίφοβου brexit.
Σύμφωνα πάντως με το δελτίο του πρωθυπουργικού γραφείου, επισημάνθηκαν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Συζητήθηκε επίσης το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς και η ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και σταθερή, ενώ παράλληλα συζητήθηκε και η πορεία της ελληνικής αξιολόγησης.
Μαξίμου: Σωστά υψώσαμε τη φωνή για το ΔΝΤ
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ήταν ορθή η επιθετικότητα που έδειξε ο πρωθυπουργός απέναντι στα στελέχη και την επικεφαλής του ΔΝΤ . Πιστεύουν ότι έτσι ανέκοψαν την υπονομευτική του δράση απέναντι στην ελληνική αξιολόγηση - καθώς ναι μεν ήταν σύμμαχος στο θέμα του χρέους, αλλά παράλληλά τορπίλιζε την ελληνική υπόθεση θέτοντας άκαιρα το θέμα αναδιάρθρωσης.
Πάντως είναι οι μόνοι που το πιστεύουν - αν εξακολουθούν να το πιστεύουν. Και αυτό γιατί στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν , μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».
Η ερμηνεία της ανακοίνωσης επαφίεται στον αναγνώστη. Η «συριζαίικη μετάφραση» θέλει τον κ. Μπάιντεν να… συμβουλεύει το ΔΝΤ να συμβάλει χωρίς τις δικές του ενστάσεις στην αξιολόγηση. Μια αντίθετη, και κατά την ταπεινή μας γνώμη πιο πιστή στην πραγματικότητα, ερμηνεύει το απόσπασμα, σαν υπόδειξη του αμερικανού αντιπροέδρου προς τον κ. Τσίπρα να μην σκεφθεί την διακοπή της συνεργασίας με το ΔΝΤ.
Παράλληλα στο Μαξίμου δεν προσμετρούν στα αρνητικά, ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες (με εξέχοντες Μέρκελ και Σόιμπλε) τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου, ενώ το ίδιο τονίζουν και τεχνοκράτες ολκής, όπως π.χ. ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γενς Βάιτμαν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως απαραίτητο στοιχείο στο πρόγραμμα διάσωσης. Την ίδια στιγμή στέλεχος του ινστιτούτου Peterson, μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήριζε την ιδέα ότι η Ελλάδα χωρίς το Ταμείο θα είναι καλύτερα, ως «γελοία», καθώς «δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να πάρει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους χωρίς το ΔΝΤ»
Μπαλαούρας: ΔΝΤ… go back
Δεν ρώτησαν φυσικά τον… Μάκη Μπαλαούρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου κ. Gualtieri, περίπου λέει ΔΝΤ… go back!
Παράλληλα, ο κ Μπαλαούρας, έβαλε μπουρλότο σε όλη την κυβερνητική φιλολογία περί των ξένων που μας επέβαλαν τα capital controls. Με δηλώσεις του τόνισε «έπρεπε να τα είχαμε επιβάλει από τον Μάρτη, όταν βλέπαμε ότι οδεύαμε σε οικονομική ασφυξία...».
Δεν τον αφορά προφανώς ότι δεν υπήρχε λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο, ούτε οι επιπτώσεις τους στην οικονομία. Σημασία έχει η πολεμική έκφραση της πολιτικής - όπως εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το αστείο είναι ότι δεν τον αφορούσε καν και η πρωθυπουργική στάση μόλις μια μέρα πριν, όταν ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα της Ν.Δ. για εξεταστική, προέτρεψε τη ΝΔ να καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο το αίτημα, εννοώντας ότι μας τα επέβαλαν οι δανειστές.
Επίσης χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, καταρρίπτοντας επιχειρηματολογία χρόνων του πρωθυπουργού, μας γνωστοποίησε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως το '22(!). Ό,τι έλεγε και ο Σόιμπλε δηλαδή (απλώς ο τελευταίος έβαζε κανα δυο χρονάκια παραπάνω), αλλά και ό,τι έλεγαν οι εγχώριοι «γερμανοτσολιάδες».
Αλλά αυτοί δεν ήταν αντιμνημονιακοί αγωνιστές!