Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μέχρι την ύστατη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προστατέψει την Βασιλική Θάνου. Ο Γ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της ακρόασης των νέων προσώπων που επιλέχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει η κυρία Θάνου.
Το αίτημα απορρίφθηκε όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, δεδομένου ότι η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να είναι όμηρος της εκτελεστικής! «Θα προκαταλάβουμε την απόφαση του ΣτΕ επί κρίσιμων νομικών θεμάτων», αναρωτήθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρότεινε ως «δείγμα σεβασμού στη δικαιοσύνη η συνεδρίαση να αναβληθεί». Στο αίτημα συναίνεσε και η Σοφία Σακοράφα από το ΜεΡΑ 25 λέγοντας ότι «εφόσον εκκρεμεί η αίτηση αναστολών ότι συζητάμε είναι υπό αίρεση για κρίση νομιμότητας διαδικασίας». «Αν εμείς γνωμοδοτήσουμε σήμερα για τα νέα μέλη τι θα γίνει αν η απόφαση ΣτΕ αντίθετη», αναρωτήθηκε σχετικά.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Θανάσης Μπούρας εξήγησε ότι εντός πέντε ημερών από την κατάθεση των βιογραφικών η επιτροπή σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οφείλει να τους ακροαστεί. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα διότι για 2 εώς 4 μήνες η επιτροπή θα μπει στο πάγο και άρα δεν θα προχωρήσουν οι έλεγχοι. «Η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων θα πάρει 2 το λιγότερο έως 4 μήνες. Αυτό θα σήμαινε ότι για το υπόλοιπο του έτους θα έμενε χωρίς λειτουργούσα επιτροπή ανταγωνισμού το κράτος και άρα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα έμπαιναν σε αδράνεια», τόνισε χαρακτηριστικά και μίλησε για τεράστιο κενό εξουσίας. «Αυτό που μας ζητάτε είναι να αφήσουμε την επιτροπή σε αδράνεια για τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.
Τον λόγο πήρε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος εκτίμησε ότι το ζήτημα που έθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος έχει και νομική και πολιτική βάση. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στο έλεγχο των υποθέσεων, ένα δύο ή τρείς ή τέσσερις μήνες, όπως είπε, όμως κατά τον ίδιο «αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, καθώς με μια πολιτική προπέτεια επέσπευσε μέσα στο καλοκαίρι για δικούς της λόγους να προχωρήσει σε καθαιρέσεις». Σύμφωνα με τον κ. Βούτση η διαδικασία που ακολουθείται είναι πρωτοφανής.
«Το προεδρείο και η επιτροπή Κινείται με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής», ξεκαθάρισε ο Θ. Μπούρας ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος ουσιαστικά είπε ότι η Επιτροπή μέχρι τον ορισμό των νέων μελών να συνεδριάζει με την ίδια σύνθεση! «Υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι μέχρι την ανανέωση μελών η επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει με το ίδιο Δ.Σ. Άρα κενό δεν πρόκειται να υπάρξει ακόμα και αν καθυστερήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής», είπε. Επί της ουσίας, όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η Βουλή να παράσχει ότι δεν παρείχε το ΣτΕ στην κυρία Θάνου!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια διαφωνία με το νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής. Αλλά η Βουλή απεφάνθη και ο νόμος ψηφίστηκε και βάσει αυτού προχωράμε. Και επειδή έχετε κυβερνήσει και δεν είστε νέοι. Αλίμονο αν οι κυβερνήσεις σταματούσαν σε κάθε περίπτωση αναμονής δικαστικών αποφάσεων», προσέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και απαντώντας στον Ν. Βούτση είπε ότι η απόφαση ελήφθη μέσα στον Αύγουστο διότι αυτή η περίοδος είναι η πιο αδρανής για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ήταν απόφαση δημοσίου συμφέροντος», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου εξήγησε ότι η επιτροπή Θεσμών και η Βουλή δεν μπορεί να είναι όμηρος άλλων εξουσιών. ««Την πολιτική ευθύνη για όσα τυχόν προκύψουν, για όσα έχουν ερμηνείες νομικές διαφορετικές, αν πρέπει ή όχι να προχωρήσει την έχει απόλυτα η κυβέρνηση που θα χρεωθεί και την όποια αρνητική εξέλιξη αν υπάρξει. Η Επιτροπή μας γνωμοδοτεί επί της όποιας προτάσεως και εκεί τελειώνει η δουλειά της», είπε.