Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να επιλύσει τα επόμενα 24ωρα το μέγαρο Μαξίμου. Από τη μια έχει να διαχειριστεί τις σκληρές συνέπειες στο οικονομικό πεδίο της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Η αλματώδης αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και πολλών πρώτων υλών κάνουν ήδη δύσκολη τη ζωή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που αναγκάζεται να γράψει από την αρχή τα όποια νέα μέτρα στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ζημιά στον κυβερνητικό προϋπολογισμό από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία άφηνε μέρα με τη μέρα πίσω της, την πανδημία και επιχειρούσε να αλλάξει σελίδα.
Όπως διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική και θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό έχει προγραμματίσει σειρά στοχευμένων επισκέψεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εφόσον η εικόνα στην Ουκρανία βελτιωθεί.
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να επιμείνει στην ξεκάθαρη στάση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, σημειώνει ότι «η Ελλάδα πάντοτε βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Για το λόγο αυτό έστειλε άμεσα αμυντικό και ανθρωπιστικό υλικό στο Κιέβο και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
«Η Ελλάδα δεν κρύφτηκε πίσω από θεωρητικές προσεγγίσεις και γενικόλογες διακηρύξεις περί παγκόσμιας ειρήνης» τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διεθνείς παρεμβάσεις υπέρ της Ουκρανίας τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εντός του ΝΑΤΟ.