Του Γιάννη Σιδέρη
Το πέπλο μιας πνιγηρής ατμόσφαιρας τυλίγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίο κρούσμα, η σειρά υποψηφίων για την Τ.Α. που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει, και οι οποίοι απέταξαν με οργή την στήριξη, για να μην νοτιστούν από την τοξικότητά του, και απομακρυνθούν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους.
Με τις έντονες αντιδράσεις τους στην έμπνευση του κ. Σκουρλέτη να δημοσιεύσει κατάλογο υποψηφίων αρεστών στο κόμμα, καταδεικνύουν το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και το οποίο πρώτοι προσλαμβάνουν, ως επιτόπιοι δέκτες. Κάποιοι μάλιστα τόνιζαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα περί της στέψης τους ως κομματικών υποψηφίων, και κατηγορούσαν τον Γραμματέα ότι με την ενέργειά του μείωνε την εμβέλεια των συνδυασμών τους και τους οδηγούσε στην ήττα!
Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις των δύο αντιπεριφερειαρχών της Ρένας Δούρου, Γιώργου Καραμέρου και Πέτρου Φιλίππου. Είναι τόση η απαξία στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε υποψήφιος δήμου της Αττικής έφτασε στο σημείο να απειλήσει με νομικά μέτρα την ειδικευμένη ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, επειδή απλώς καταχώρησε την ανακοίνωση Σκουρλέτη!
Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, το γραφείο Τύπου του κόμματος ανέκρουσε πρύμναν και λείανε την ευθεία στήριξη. Υποστήριξε παραλλαγμένη εκδοχή, ότι «το κάλεσμα δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων, και δεν δηλώνει σε καμιά περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης».
Οι αντιδράσεις καταδεικνύουν ανάγλυφα την αίσθηση ήττας. Στο παρελθόν και άλλες φορές υποψήφιοι αποποιούνταν την στήριξη από φίλια κόμματα, αλλά το έκαναν εν συνεννοήσει για λόγους σκοπιμότητας (για να πλασαριστούν ως ανεξάρτητοι). Οι περισσότεροι ωστόσο επεδίωκαν να εναρμονιστούν με την κίνηση των ρευμάτων της κοινωνίας, και αυτά να τους βγάλουν στον αφρό και να τους εναποθέσουν στον αυτοδιοικητικό θώκο.
Πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έχει δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί από ένα μικρό κόμμα του 3% σε πολύ σύντομο διάστημα έγινε κυβέρνηση, και εξ αυτού δεν πρόλαβε να δημιουργήσει στελέχη.
Έχει κάποια βάση, αλλά κυρίως καταδεικνύει το κοινωνικό κενό εν μέσω του οποίου αιωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τ.Α. Ως επιχείρημα είναι μαχητό. Ας πούμε ότι η Ν.Δ. παρότι νέο κόμμα το '74, ήταν συνέχεια της συντηρητικής παράταξης, άρα είχε φίλιες δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες. Το ΠΑΣΟΚ όμως ήταν νέο κόμμα, δεν αποτέλεσε συνέχεια της Ένωσης Κέντρου (στην συνέχεια ήλκισε τον κόσμο της). Και όμως, μέσα σε πέντε χρόνια από την ίδρυσή του, άλωσε τον δήμο Αθηναίων το 1979, με τον Δημήτρη Μπέη.
Οι εθνικές συνάρτηση των δημοτικών
Είναι βέβαια σεβαστές οι απόψεις ότι οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να εκλέγονται με βάση τις διοικητικές ικανότητές τους και όχι τον πολιτικό τους προσανατολισμό (άλλωστε η περίπτωση Δούρου κατέρριψε τον ισχυρισμό της ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας αριστερός δήμαρχος και αλλιώς ένας δεξιός – για να μην αναφερθούμε στα τραγικότερα).
Ωστόσο ζούμε σε μια δεδομένη πραγματικότητα, την οποία θα ήταν αφελές να παραγνωρίσουμε. Η ελληνική κοινωνία, μέσα από την ιστορική διαδρομή διακοσίων χρόνων - διαδρομή σκληρή που πήγασε και από πολιτικές αιτίες ( εθνικές καταστροφές, εμφυλίους, κ.α. ), είναι εκ των πραγμάτων πιο πολιτικοποιημένη ( ή έστω κομματικοποιημένη) από τις ήσυχες κοινωνίες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με τους σταθερούς θεσμούς και την ηρεμότερη διακύμανση της εσωτερικής τους ιστορίας.
Εκ των πραγμάτων επιλέγει τους άρχοντες της Τ.Α. και με πολιτικά κριτήρια. Τα κόμματα το αποδέχονται και το αξιοποιούν. Γι' αυτό συνήθως, όχι πάντα, η ευρωστία των εκλογικών ποσοστών των τοπικών συνδυασμών καταγράφει και την αντίστοιχη διείσδυση των κομμάτων εξουσίας στην κοινωνία.
Τα αναιμικά δημοσκοπικά ποσοστά των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, και δη των τριών μεγάλων πόλεων και των περιφερειών Αθήνας και Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφουν την αντίστοιχη αναιμική σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες. Και αφού στον χρόνο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και στην τετραετία διακυβέρνησης, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ερείσματα, δεν θα το κατορθώσει στο άμεσο μέλλον.
Μετά τις δημοτικές εκλογές του 1986, όπου οι τρεις μεγάλοι δήμοι πέρασαν στη ΝΔ, με τους Έβερτ, Ανδριανόπουλο και Κούβελα, ο Αντρέας δήλωσε «Λάβαμε το μήνυμα».
Ο Αλέξης θα δείξει αν έχει την ίδια παρρησία με το ίνδαλμά του.
Το μήνυμα πάντως, μάλλον θα του σταλεί.