Τους αντιμετωπίσαμε λάθος ευθύς εξ αρχής. Είδαμε δύο γραφικούς καραγκιόζηδες, με στολές, μπροστά σε ένα αυτοκίνητο που το ονόμασαν «περιπολικό» και τους πήραμε στην πλάκα. Αυτοί οι δύο τύποι μπορεί να ήταν όντως για πλάκα, όμως υπήρχε όπισθεν ένα σκηνικό που είχε στηθεί. Δεν αναρωτηθήκαμε πού βρήκαν τις στολές και τα αυτοκόλλητα, το φρεσκοβαμμένο «περιπολικό» και τις χειροπέδες. Και κυρίως ποιος τα χρηματοδότησε όλα αυτά. Γιατί αν ψάχναμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πιθανόν να μαθαίναμε και ποιοι ηγούνται αυτής της πολύ σοβαρής ιστορίας - όπως φαίνεται - των θεματοφυλάκων του άρθρου 120 του Συντάγματος.
Το περιστατικό στο Αιγίνιο δεν έπεσε εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί και άλλα περιστατικά σε βάρος δημοσίων λειτουργούν οι οποίοι έπρατταν το καθήκον τους. Η πολιτεία αντέδρασε όπως και η Δικαιοσύνη. Οι δράστες συνελήφθησαν και δικάστηκαν.
Όταν όμως η κυβέρνηση θέλησε να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν στα σχολεία ποινικοποιώντας τη συμπεριφορά των γονέων να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, η αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνον, αντέδρασε και καταψήφισε τη σχετική πρόταση νόμου. Το μήνυμα προς όλους αυτούς τους αντιεμβολιαστές και τους συνωμοσιολόγους ήταν σαφές: «Εμείς είμαστε εδώ και σας υποστηρίζουμε».
Το γεγονός του Αιγινίου - όπως προκύπτει από τα διάφορα ρεπορτάζ - ήταν η κορύφωση μιας αλυσίδας προκλήσεων των αντιεμβολιαστών εναντίον του συγκεκριμένου σχολείου, καθώς ο γυμνασιάρχης τηρούσε με σχολαστικότητα όλα τα μέτρα. Οι προκλήσεις των τραμπούκων ήταν γνωστές στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής το οποίο, όπως φαίνεται, φέρει σοβαρές ευθύνες γιατί επέτρεψε οι προκλήσεις να ανέβουν επίπεδο. Να μετεξελιχθούν σε βιαιοπραγία, αρπαγή, εξύβριση και άλλα 8 αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος του γυμνασιάρχη. Οι μαρτυρίες των μαθητών για όλα αυτά έρχονται στο φως ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές.
Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας. Η πολιτεία κάνει τη δουλειά της. Οι τραμπούκοι συνελήφθησαν και παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις. Η τοπική κοινωνία οφείλει να στηρίξει ομόθυμα τον γυμνασιάρχη. Να δείξει πως παρόμοιες βάρβαρες συμπεριφορές αποδοκιμάζονται και να απομονώσει αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν επικαλούμενοι το άρθρο 120 του Συντάγματος.
Η κυβέρνηση επιβάλλεται να εντοπίσει τους ηθικούς αυτουργούς του συμβάντος στο Αιγίνιο. Να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από τις «θεματοφυλακές», τους χρηματοδότες τους και να πέσει πάνω τους με όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει.
Πριν από μερικά χρόνια είχαμε την Τράπεζα της Ανατολής και το γνωστό Σώρρα με τα δισεκατομμύρια του. Η Δικαιοσύνη έθεσε τέρμα στις δραστηριότητες του πριν λάβουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Το ίδιο οφείλει να πράξει και με την υπόθεση της «θεματοφυλακής» που είναι ασυγκρίτως πιο σοβαρή από την ανοησία του Σώρρα, καθώς αφορά την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.
Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθεί γεγονός σαν αυτό του Αιγινίου, με δράσεις προληπτικές και κατασταλτικές.