Υπερήφανοι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια, με αντικείμενο την άρση της ασυλίας τους. Αφορμή στάθηκε μια μήνυση για εσχάτη προδοσία που είχε κατατεθεί εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (56 βρίσκονται σήμερα στη Βουλή), επειδή υπερψήφισαν στην προηγούμενη Βουλή τη συμφωνία. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε, αφού 207 βουλευτές είπαν «όχι», 11 «ναι» και ένας βουλευτής ψήφισε παρών.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος αρχικά απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας. «Είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος είναι απαράδεκτο να έρχεται μήνυση εδω καιν να τη στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή όταν αφορά ψήφο η γνώμη», είπε. Από την πλευρά του ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να αρθεί η ασυλία τους για να γίνει η δική στο δικαστήριο και να αποκαλυφθεί η βλακεία και η γελοιότητα αυτών που κάνουν την μήνυση. « Ήταν πράξη σωφροσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σταθερότητας η συμφωνία των Πρεσπών το είπε και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη», προσέθεσε.
Αλλά και ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η «συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως προκύπτει από όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις από τις 8 Ιουλίου και μετά». «Αυτή η πολιτική στροφή της Νέας Δημοκρατίας από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για τον συνολικό πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια επισφραγίστηκε με την πρόσφατη έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Η υπόμνηση από την πλευρά της Ελλάδος έλεγε ότι εξαρτάται από την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών η ένταξη της στην ΕΕ», συμπλήρωσε.
Το κράτος έχει συνέχεια
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε ότι επειδή η χώρα έχει συνέχεια η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από την εφαρμογή της. «Οσοι ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας να μας πουν τι μήνυμα θα στέλναμε στην διεθνή κοινότητα αν το κάναμε αυτό θα ήταν μια χώρα δικαίου που τιμά την υπογραφή της ή μια χώρα που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της», αναρωτήθηκε.
Αιχμές Τασούλα
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας αφού χαρακτήρισε την μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη, εξήγγειλε ότι το κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ουσιαστικοποιήσει την έννοια του ελέγχου που πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις. «Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται με μηνύσεις, αλλά μόνο πολιτικά και με τελικό κριτη τη μόνο το λαό. « Εδώ επρόκειτο για εφαρμογή του απεριόριστου δικαιώματος γνώμης το οποίο καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία δεν δικαιούται να το υπονομεύσει», είπε χαρακτηριστικά.
Τον λόγο, τέλος, πήρε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος διαφωνόντας με τα περί εσχάτης προδοσίας. «Δεν λέω ότι ήταν προδοσία που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ρωτήσουν τους έλληνες, λέω ότι ήταν λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίστηκε.