Την ελπίδα ότι το Eurogroup θα λάβει ενημέρωση πως υπάρχει «ικανοποιητική» πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψει μία απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
«Η Ελλάδα παραμένει σε δυσχερή θέση και έχει απόλυτη ανάγκη από μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται, επίσης, κάποια ελάφρυνση του χρέους. «Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πολύ σαφές από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άποψη αυτή και θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάποια ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν πρέπει να είναι το μόνο μέτρο, αλλά, κυρίως, κάτι που θα συμπληρώσει το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Και ελπίζω ότι θα γίνει αυτό, εφόσον υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα πρέπει να είναι στην ατζέντα μας. Προφανώς, αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί συλλογικά, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις». Επεσήμανε, δε, πως η Ελλάδα έχει καταγράψει «σημαντική πρόοδο» προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί η «συνολική εικόνα» και κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ότι θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος. «Πρέπει να δούμε την πρόοδο της Ελλάδας συνολικά, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και όχι μεμονωμένα τις δράσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ