Τον τρόπο και τις δράσεις μέσα από τις οποίες η Κύπρος κατάφερε να βγεί από την κρίση και σήμερα η οικονομία της να απολαμβάνει τα αγαθά της ανάπτυξης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Διανύουμε είπε, την τρίτη χρονιά ανάπτυξης με τον ρυθμό φέτος να φτάνει το 4%. «Δεν έχουν βέβαια αντιμετωπιστεί πλήρως οι συνέπειες της κρίσης ούτε και θέλω να σας παρουσιάσω μια κατάσταση ωραιοποιημένη. Όμως, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η θετική προοπτική έχει αποκατασταθεί. Και είναι από αυτήν την θέση που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες διαπιστώσεις. Πρώτα απ' όλα, ότι η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη - εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για την οικονομικές περιπέτειες. Τα προβλήματα δεν φεύγουν όταν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Από την άλλη η εμπιστοσύνη μπορεί καθοριστικά να αποκατασταθεί όταν κάποιος κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Και η εμπιστοσύνη είναι η προϋπόθεση, είναι το πιο βασικό συστατικό για την ανάκαμψη».
«Ως δεύτερη διαπίστωση θα έλεγα ότι οι συνεχείς αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και οι πολιτικές των ελλειμμάτων δεν μπορεί να οδηγήσουν μια οικονομία στην βιώσιμη ανάπτυξη. Αντιθέτως, δημιουργούν συνεχή πίεση στις παραγωγικές δυνάμεις μέσω της φορολογίας που αναπόφευκτα θα διατηρείται σε ψηλά επίπεδα. Και θέλω ακριβώς να τονίσω, ότι οι αυξήσεις στην φορολογία σε καιρό ύφεσης φέρνουν πάντοτε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
»Να αναφέρω, ότι υλοποιήσαμε ένα δύσκολο μνημόνιο και μηδενίσαμε ένα έλλειμμα που έφτανε στο 6% του Α.Ε.Π., χωρίς να βάλουμε ούτε ένα νέο φόρο. Αντιθέτως, στην διάρκειας της κυβερνητικής μας θητείας έχουμε προωθήσει και εφαρμόσει 16 μέτρα πολιτικής που καταργούν ή μειώνουν φορολογίες και εισάγουν φορολογικά κίνητρα. Καταργήθηκε η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που είχε επιβληθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης, καταργήθηκε ο αντίστοιχος ΕΝΦΙΑ, έχει εισαχθεί μόνιμη φορολογική έκπτωση για το σύνολο του κεφαλαίου που επενδύεται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση, εφαρμόστηκε πρόσθετη φορολογική έκπτωση για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Και καθόλου δεν μας εξέπληξε όταν μετά από κάθε φορολογική ελάφρυνση, διαπιστώναμε ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονταν. Γιατί ακριβώς ήταν πεποίθηση μας που επιβεβαιώθηκε στην πράξη, ότι οι λελογισμένες και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό κίνητρο, που δίνει ενθάρρυνση στην οικονομική δραστηριότητα, με τρόπο που υπερκαλύπτει την όποια απώλεια εσόδων. Βεβαίως, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερό το φορολογικό μας πλαίσιο, έπρεπε να περιορίσουμε το έλλειμμα. Και το κάναμε γρήγορα, μια και έξω. Χρειάστηκε να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες κατά 10% μέσα σε ένα μόνο έτος και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αλλά το κάναμε μόνο μια φορά».
Κατέληξε δε λέγοντας πως η ιστορία επιτυχίας των τελευταίων ετών σχετίζεται με την αλματώδη άνοδο της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είδαμε σε αυτό τον τομέα να γίνονται σημαντικές επενδύσεις, να ανοίγουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και να υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των ξένων φοιτητών. Είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν το κράτος ανοίξει τον δρόμο. Και αυτό, ολοκληρώνοντας, με φέρνει στην πιο σημαντική διαπίστωση μου. Ότι η οδός του λαϊκισμού και των συνθημάτων δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει διέξοδο και προοπτική. Μπορεί αντιθέτως να διακυβεύσει τα πάντα. Και οφείλουμε, έχουμε υποχρέωση ως πολίτες και ως κοινωνία, να αποδείξουμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη που τόσο πολύ μας κόστισαν και ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην τα επαναλάβουμε.