Περιήγηση σε πέντε εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το Σαββατοκύριακο, στην Αθήνα. Πρόκειται για τέσσερις ατομικές και μία ομαδική συγχρόνων Ελλήνων καλλιτεχνών, με διαφορετικά μέσα και γραφές ο καθένας. Μεταξύ άλλων, εστιάζουν στον άνθρωπο, το μύθο, το φώς που προσφέρει η διαδικασία της δημιουργίας, καλλιεργώντας τους οφλαθμούς του φιλότεχνου κοινού.
«Τάνγκραμ» - Δημήτρης Αναστασίου
Ξεκίνησε την Πέμπτη η έκθεση του Δημήτρη Αναστασίου στο διαμέρισμα της Citronne στην Πατρ. Ιωακείμ 19 (4ος όροφος). Η γκαλερί της Τατιάνας Σπινάρη δίπλα στα μεγάλα ονόματα της εγχώριας εικαστικής σκηνής (Λάππας, Αδαμάκος), προτείνει νέους δημιουργούς που τραβούν αποφασιστικά τον δικό τους αναγνωρίσιμο δρόμο. Τέτοιος καλλιτέχνης είναι και ο Αναστασίου (γεν. 1979) που έχει ξεχωρίσει για τη μαστοριά του στο σχέδιο. Τη φορά αυτή ξεδιπλώνει μια ενότητα με 19 πολύπτυχα σπονδυλωτά ζωγραφικά έργα.
Με τίτλο που παραπέμπει στο αρχαίο κινέζικο παζλ «Τάνγκραμ», ο ζωγράφος φέρνει μαζί περισσότερες από μία εικόνες, όπως, κατ’ αναλογία, τα επτά πλακίδια διαφορετικού σχήματος του κινέζικου τάνγκραμ μπορούν να σχηματίσουν αναρίθμητες μορφές. Ο ρεαλισμός του Αναστασίου παραπέμπει σε καθημερινές εικόνες, σε γνώριμα στιγμιότυπα. Στη συνέχεια, όμως, η σύνθεσή τους σε πολύπτυχα σύνολα συγκροτεί μια άλλη, ανοίκεια πραγματικότητα: αναμειγνύονται αλήθειες, ψευδαισθήσεις, ουτοπίες, αμφιλεγόμενες καταστάσεις, αναπάντητα ερωτηματικά, έλλειψη βεβαιότητας.
Έργο του Δημήτρη Αναστασίου
Έτσι, η «ρεαλιστική» απεικόνιση της καθημερινότητας φτάνει να αντανακλά υπαρξιακά αιτήματα με διφορούμενες απαντήσεις και ακατανόητα συμπεράσματα. Τα παρεμβαλλόμενα διάκενα εισάγουν την αυθαίρετη μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλο και από τον έναν χρόνο στον άλλο. Τα έργα, έτσι, γίνονται ζωγραφικά καρέ σε μία σκηνοθετημένη, σχεδόν κινηματογραφική παρουσίαση.
Citronne Gallery (Κολωνάκι). Τηλ.: 210-7235.226. Διάρκεια έως 28 Ιανουαρίου 2023
«Μα εκείνη χαμογέλασε...» - Κώστας Αγγελάκης
Η Αίθουσα Τέχνης ArteVisione στην πλατεία Κολιάτσου (Πηλίου 5) παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Κώστα Αγγελάκη, με τίτλο «Μα εκείνη χαμογέλασε…». Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού επισημαίνει για τον ζωγράφο: «ο Αγγελάκης αναζητεί τη ζωγραφικότητα στο πρόσωπο και το σώμα των ανθρώπων, επιλέγοντας να σταθεί σε βλέμματα και κορμιά που εγείρουν στον ίδιο αναμνήσεις. Στον τρόπο που κάθεται η στέκεται μια νέα γυναίκα κοιτάζοντας, αμήχανα τις περισσότερες φορές, τον ζωγράφο. Στο φως που πέφτει στο πρόσωπό της και το χρώμα της σκιάς που δημιουργείται. Στις ερμηνείες και τις απαντήσεις που εναιωρούνται στο βλέμμα της. Στην απουσία που απεικάζει το γυμνό σώμα της».
Έργο του Κώστα Αγγελάκη
Πρόκειται για φίλες, μαθήτριες, προσφιλείς συνοδοιπόροι στην περιπέτεια της ζωγραφικής και του βίου. Άνθρωποι που τον εμπιστεύονται και του εκμυστηρεύονται κάποιες από τις πιο αληθινές τους στιγμές, γυναίκες που επιλέγουν οι ίδιες τις άνετες πόζες τους, τα βραχεία στασίματα στον ιδιωτικό χώρο.
Πρόσωπα καθημερινά, που ο ζωγράφος διαλέγει, ανιχνεύοντας στο σχήμα του προσώπου και στην τονικότητα του δέρματος, στο φωτοστέφανο των μαλλιών και στην καμπύλη του λαιμού ή το τόξο της πλάτης τη συγκίνηση μιας ανάμνησης που αναφέρεται σε παλαιότερα έργα αγαπημένων καλλιτεχνών που συντροφεύουν εδώ και χρόνια τις αναζητήσεις και την πορεία του.
ArteVisione, Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου – 2111113363. Διάρκεια έως Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022
Ομαδική έκθεση «Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!»
Ξεκίνημα είχε την Πέμπτη και η έκθεση με τίτλο «Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!», με πέντε καλλιτέχνες που κατοικούν μόνιμα ή περιοδικά στο νησί και συνδέονται με την γκαλερί «follow your Art» στο Καψάλι Κυθήρων. Ο μύθος της Αφροδίτης και του νησιού των Κυθήρων απασχόλησε τον καλλιτεχνικό κόσμο ανά τους αιώνες, όπως τον ζωγράφο Βατό, τον μεγάλο ποιητή Μπωντλαίρ και στους χρόνους μας τον κινηματογραφιστή Θόδωρο Αγγελόπουλο με το «Ταξίδι στα Κύθηρα».
Στου Ψυρρή ο Άγγελος Αντωνόπουλος παίζει, όπως το ξέρει καλά, με ετερόκλητα αντικείμενα ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική και δημιουργεί μια προσωπική αφήγηση- εγκατάσταση. Ο Στέφανος Ρόκος σώζει κι αυτός δύο προσωπικές στιγμές της καλοκαιρινής περιόδου στα έργα με τίτλο «Στον κήπο» και «3.15 π.μ.», ενώ ο Γιάννης Σταθάτος αντλεί έμπνευση από τους μαγικούς κήπους του Σκωτσέζου πολυτάλαντου καλλιτέχνη Ian Hamilton Finlay (1925–2006).
Έργο του Στέφανου Ρόκου
Ο Μανώλης Χάρος που έχει εργαστήριο και χρησιμοποιεί συχνά το νησί στη ζωγραφική του, στηρίχτηκε στο ποίημα του Μπωντλαίρ «Ταξίδι στα Κύθηρα». Η πέμπτη της παρέας, Γεωργία Τσέρη, φέρνει αλληγορίες και συμβολισμούς μέσα από ανθρώπινα όντα, φιγούρες που αναζητούν το μύθο και την ουτοπία .
a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή. Διάρκεια έως 14/1/2023
«Μες το φώς» - Χρήστος Κεχαγιόγλου
Τελευταία μέρα της έκθεσης του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Προσεγγίζοντας όλο και εντονότερα την αφαίρεση, ο ζωγράφος επιχειρεί να αιχμαλωτίσει το ίδιο το φως. Τα έργα του, δουλεμένα στην Αθήνα και στην Άνδρο, ακολουθούν το φως των Κυκλάδων, «με τις αέναες μεταμορφώσεις του πάνω στην απεραντοσύνη της θάλασσας και του ουρανού».
Έργο του Χρήστου Κεχαγιόγλου
«Ζωγραφίζουμε αυτό που μας γοητεύει και μ’ αυτή την έννοια φως ή σκοτάδι δεν έχουν καμιά σημασία και τα δύο μπορούν να είναι εξίσου γοητευτικά. Σίγουρα η δική μου δουλειά εμπνέεται από το φως κι ένα μόνιμό της χαρακτηριστικό είναι οι ανοιχτοί ορίζοντες κι η απόκοσμη γοητεία της απεραντοσύνης. Η ελευθερία αυτού του απέραντου κόσμου νομίζω λειτουργεί λυτρωτικά αποπνέοντας μια αίσθηση γαλήνης κι αισιοδοξίας» πιστεύει ο ζωγράφος και αυτό το αίσθημα θέλει να μοιραστεί με τη ζωγραφική του.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20. Τηλ: +30 210 3608278. Έως 3 Δεκεμβρίου
«Εσωτερική διαδρομή» - Γιώργος Ιωάννου
Δεν πρέπει να χάσετε την «Εσωτερική διαδρομή» του Γιώργου Ιωάννου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Ο Ιωάννου (1926-2017) ήταν ένας ζωγράφος-παραμυθάς, ένας υπαρξιακός ζωγράφος με σπάνιες αφηγηματικές ικανότητες, ένας ζωγράφος-συγγραφέας που κατανόησε τη λειτουργία της ανάγνωσης και ανέδειξε την αξία της μέσω της ζωγραφικής.
Κάθε πίνακας του Ιωάννου είναι και μια σελίδα, ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται: ως μια πυκνογραμμένη σελίδα στην οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει την περίληψη του (προσωπικού του) κόσμου, ενός κόσμου παράλογα λογικού. Όπως επανειλημμένα τόνιζε ο ίδιος, αυτός ο εσωτερικός κόσμος ή βίος είναι το περιεχόμενο της δουλειάς του.
Έργο του Γιώργου Ιωάννου
Το γεγονός συγκεντρώνει περισσότερους από 150 πίνακες, λάδια και μονοτυπίες, καθώς και αρχειακό υλικό, σημειωματάρια, αντικείμενα και δεκάδες σχέδια σε προθήκες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξελικτική πορεία του ζωγράφου, από τα σχέδια που έκανε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έως και τα τελευταία έργα του 2008, όταν σταμάτησε πια να ζωγραφίζει. Η ζωγραφική του, ένα μεγάλο μέρος της τουλάχιστον, είναι μια υπόγεια κριτική, μια διαμαρτυρία για τη «φθορά των πραγμάτων», συνοδευόμενη από νοσταλγία και πικρία για όσα έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Τρίτη – Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Έως 29 Ιανουαρίου 2023
*Κεντρική φωτογραφία: Λεπτομέρεια έργου του Κώστα Αγγελάκη από την έκθεση «Μα εκείνη χαμογέλασε...»