«Στόουνχεντζ της Ολλανδίας» είναι το προσωνύμιο που έχει δοθεί σε ένα «υπαίθριο ιερό», ένα «εντυπωσιακό εύρημα, μοναδικό στην Ολλανδία», το οποίο περιλαμβάνει έναν τύμβο ο οποίος έπαιζε τον ρόλο «ηλιακού ημερολογίου», και βρίσκεται στην ολλανδική πόλη Τίελ. Το ιερό είναι ηλικίας 4.000 ετών και εκεί συγκεντρώνονταν, εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι της περιοχής για να κάνουν θυσίες και τελετές.
Tον αρχαιολογικό αυτό χώρο, που έχει έκταση ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, παρουσίασαν (21/6) αρχαιολόγοι στην ολλανδική πόλη Τίελ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουτρέχτη.
Ο τύμβος, διαμέτρου περίπου 20 μέτρων, περιείχε τα λείψανα περίπου 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Από τα ανοίγματά του έμπαιναν απευθείας οι αχτίδες του ήλιου κατά τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ημέρα της χρονιάς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ανασκαφή: Οι ταφικοί τύμβοι και η χάντρα
«Τι εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη! Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ιερό ηλικίας 4.000 ετών σε έναν βιομηχανικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας τέτοιος χώρος στην Ολλανδία», έγραψε ο δήμος του Τίελ στη σελίδα του στο Facebook, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής, η οποία ξεκίνησε το 2017.
Wauw!
— Richard Stekelenburg (@RichardS_HD) June 21, 2023
Zonnekalender langs de Waal: archeologen ontdekken 'Stonehenge van Nederland' bij Tiel - https://t.co/8C5hec7HZ4
Μελετώντας τις διαφορές στη σύνθεση του εδάφους, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν συνολικά τρεις ταφικούς τύμβους στον χώρο αυτόν, που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την όχθη του ποταμού Βάαλ.
Τα ανοίγματα γύρω από τον μεγαλύτερο τύμβο λειτουργούσαν σαν ηλιακό ημερολόγιο με το οποίο «καθορίζονταν οι σημαντικές στιγμές, όπως οι γιορτές και η συγκομιδή», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.
«Ο λοφίσκος αυτός θυμίζει το Στόουνχεντζ, το περίφημο και μυστηριώδες προϊστορικό μνημείο της Αγγλίας, όπου παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο», μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση NOS. Ενώ, οι άλλοι δύο τύμβοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος. Και στους τρεις γίνονταν ταφές επί σχεδόν 800 χρόνια.
Μια άλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη των αρχαιολόγων ήταν μια γυάλινη χάντρα που βρέθηκε μέσα σε έναν τάφο και διαπιστώθηκε ότι προερχόταν από τη Μεσοποταμία, στο σημερινό Ιράκ.
«Αυτή η χάντρα ταξίδεψε 5.000 χιλιόμετρα πριν από τέσσερις χιλιετίες», είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν φαν ντερ Λίντε. «Το γυαλί δεν κατασκευαζόταν εδώ, η χάντρα ήταν ένα εκπληκτικό αντικείμενο για τους ανθρώπους επειδή ήταν άγνωστο υλικό», πρόσθεσε ο Στάιν Αρνολντούσεν, του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χάντρα αποτελεί την απόδειξη ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών είχαν επαφές μεταξύ τους ήδη από εκείνη την εποχή.
Κεντρική φωτ.: Το Στόουνχεντζ στην Αγγλία. Πηγή φωτ.: Shutterstock