Συζητήσεις γύρω από το θέατρο με καταξιωμένους καλλιτέχνες, θεατρικά αναλόγια αφιερωμένα στο νέο ελληνικό έργο και ένα αυτοσχεδιαστικό, μουσικό παιχνίδι που αμφισβητεί και επαναπροσδιορίζει τη σχέση καλλιτέχνη-θεατή, μέσα από την −από κοινού− ελεύθερη δημιουργία στο εδώ και τώρα, περιλαμβάνονται στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, για τη σεζόν 2022-23. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, αρχής γενομένης από τις 7 Δεκεμβρίου.
Συναντήσεις στην Πειραματική: Αυτό που δεν τελειώνει
Στην ενότητα «Συναντήσεις στην Πειραματική: Αυτό που δεν τελειώνει», διαφορετικοί κάθε φορά καλλιτέχνες θα συνομιλούν και θα στρέφουν κάθε φορά το φακό προς το δικό τους πεδίο έρευνας και προβληματισμού, για έναν διάλογο που μπορεί να συνεχίζεται και να μην τελειώνει.
Στις 7 Δεκεμβρίου (20:00), θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Η ιστορία της Πειραματικής» με ομιλητές τους Νίκο Περέλη (σκηνοθέτης, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 1996-2001), Στάθη Λιβαθινό (σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2001-2007), Ανέστη Αζά (σκηνοθέτης, δραματουργός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019) και Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός, υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής 2015-2019)
Ακολουθεί, στις 11 Ιανουαρίου 2023 (20.00), η θεματική «Το φως κι ο χώρος στη θεατρική σκηνή» με προσκεκλημένες την Ελευθερία Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού) και την Εύα Μανιδάκη (σκηνογράφος-αρχιτέκτων).
Στις 8 Μαρτίου 2023 (20.00), θα συνομιλήσουν στο πλαίσιο της ενότητας «Χαμένοι με αυτοπεποίθηση» οι Ευριπίδης Λασκαρίδης (δημιουργός-performer) και Αλέξανδρος Μιστριώτης (multimedia-καλλιτέχνης, δραματουργός)
Στις 5 Απριλίου 2023 (20.00), ο Δημήτρης Καμαρωτός (συνθέτης) και ο Κώστας Μπώκος (ηχολήπτης) θα μιλήσουν με θέμα «Ο ήχος στο θέατρο».
Επόμενη συζήτηση στις 3 Μαΐου 2023 (20.00) οπότε και θα συζητηθεί το θέμα «Το μεταδραματικό θέατρο» από τους Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου), Γιώργο Βέλτσο (ποιητής), Αλέξανδρο Ευκλείδη (σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Μιχαήλ Μαρμαρινό (σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ELEVSIS, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ).
Τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας στις 31 Μαΐου 2023 (20.00). Θα είναι συνάντηση-έκπληξη: ένα τραπέζι-συμπόσιο με απρόσμενους προσκεκλημένους για το κλείσιμο της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2023-24.
Θεατρικά αναλόγια: Νέες συγγραφικές φωνές
Πέντε από τις πιο φρέσκιες και ενδιαφέρουσες συγγραφικές πένες του σήμερα με μια σειρά θεατρικών αναλογίων, συστήνει στο κοινό η συγκεκριμένη ενότητα, «Θεατρικά αναλόγοα: Νέες συγγραφικές φωνές». Προσπαθώντας να προσφέρει ζωτικό χώρο σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλές, αξιόλογες προτάσεις που μελετά, το Εθνικό Θέατρο επιχειρεί με τη δράση αυτή να τονώσει την παραγωγή νεοελληνικών έργων και να ισχυροποιήσει τη φωνή των νέων δημιουργών.
Η πρώτη παρουσίαση θεατρικού αναλογίου έχει δρομολογηθεί για τις 8 Φεβρουαρίου 2023 (20.00) -πρόκειται για «Τα μακρινά φώτα χορεύουν για μας» του Μιχάλη Μαλανδράκη, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, «Το χτύπημα των φτερών» του Σίμου Ρηνιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου, και «Δεν έχει όνομα. Δεν είναι τίτλος» της Τέρψης Κονταργύρη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2023 (20.00), οπότε και θα παρουσιαστούν τα αναλόγια «Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα» του Suyako [Βασίλης Μαγουλιώτης], σε σκηνοθεσία του συγγραφέως, και «To απαγορευτικό» της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.
Αυτοσχεδιαστική εμπειρία: Entropia Project
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ενότητα «Αυτοσχεδιαστική εμπειρία: Entropia Project», κατά την οποία, πέντε μουσικοί και ένας φωτιστής ανεβαίνουν σε μια σκηνή με μια κονσόλα και πολλά μουσικά όργανα, χωρίς καμία πρόβα και χωρίς καμία συγκεκριμένη επιδίωξη. Συνδιαλέγονται αυτοσχεδιάζοντας, ενώ από ένα σημείο και μετά, θα καλέσουν και τους θεατές να συμμετάσχουν. Η παράσταση αποτελρί μία κοινή βιωματική εμπειρία, κατά την οποία δημιουργοί και κοινό θα παίξουν από κοινού.
Η μουσική παράσταση-μουσικό project θα παρουσιαστεί στις 29 Μαρτίου 2023 (20.00), σε σύλληψη Δημοσθένη Λιβιτσάνου, ο οποίος και θα μετάσχει στους ήχους μαζί με τους Δημοσθένη Κωστόπουλο,Μιχάλη Μάζη, Λαέρτη Μαλκότση, Κώστα Πετρόπουλο. Τπυς φωτισμο'υς σχεδιάζει ο Σάκης Μπιρμπίλης.
Ζωγραφική: «Ο δρόμος συνεχίζεται μέσα» - Λεωνίδας Γιαννακόπουλος
Γνωστός για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής street art, ο ζωγράφος και χαράκτης Λεωνίδας Γιαννακόπουλος δημιουργεί τους δικούς του κόσμους που συνομιλούν και συγκρούονται με την πραγματικότητα. Ένα τέτοιο δικό του κόσμο θα δημιουργήσει και στο υπόγειο της Πειραματικής, με ένα έργο που θα εξαπλωθεί στη σκάλα και στους τοίχους του φουαγιέ.
Η τοιχογραφία του θα επεκτείνεται κάθε χρόνο και θα «μεγαλώνει», καθώς η πόλη, η αισθητική και οι προβληματισμοί της θα εισβάλλουν όλο και περισσότερο μέσα στη Σκηνή συμβολικά και κυριολεκτικά. Εφέτος, θα είναι επισκέψιμη από τις 7 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες των παραστάσεων και των εκδηλώσεων της Πειραματικής.
Τα δελτία δωρεάν εισόδου θα διατεθούν τις μέρες των εκδηλώσεων στο ταμείο του θεάτρου Rex (Πανεπιστημίου 48), από τις 19.30. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.