Η επαγγελματική ενσωμάτωση των Μικρασιατών προσφύγων και η δημοσιογραφική κάλυψη του τραγικού γεγονότος είναι ορισμένες εκ των θεματικών των τριών εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις οποίες θα εγκαινιάσει αύριο, 24 Νοεμβρίου (19:00), στη Βιβλιοθήκη της Βουλής-Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας. Οι εκθέσεις διοργανώνονται και επιμελούνται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, με αφορμή την εφετινή εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η κύρια έκθεση φέρει τον τίτλο «Ιστορίες Επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», και έχει ως θέμα την επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφύγων στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940.
Οι εκθέσεις που την πλαισιώνουν τιτλοφορούνται «Το 1922 στον Τύπο» και «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση». Η έκθεση «Το 1922 στον Τύπο» επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής καταγραφής των δραματικών γεγονότων μετά τον Σεπτέμβριο του '22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής (τον ελλαδικό, τον μικρασιατικό, τον ομογενειακό και τον αλλόφωνο).
Όσο για την έκθεση «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», αποτελείται από 44 πρωτότυπα έργα διαφορετικών μορφών τέχνης τα οποία φιλοτέχνησαν -αποκλειστικά για την έκθεση- 27 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι εξ αυτών προσφυγικής καταγωγής. Στα έργα τους, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το '22 μεταπλάθοντας τον αγώνα της επιβίωσης και της ενσωμάτωσης.
Συνολικά, δημιουργείται ένα συμπληρωματικό και συνδιαλεγόμενο εκθεσιακό σύνολο που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου (Λένορμαν 218). Από το 2000, το κτίριο ανήκει εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, πολιτιστικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου, ανοικτές στο ευρύ κοινό.