Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή.
Χετταίοι: Πώς η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην κατάρρευση ενός σπουδαίου πολιτισμού
Shutterstock
Shutterstock

Χετταίοι: Πώς η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην κατάρρευση ενός σπουδαίου πολιτισμού

Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή.

Οι Χετταίοι, με την πρωτεύουσά τους Χαττούσα να βρίσκεται στην κεντρική Ανατολία, ήταν μια από τις μεγάλες δυνάμεις του αρχαίου κόσμου για πέντε αιώνες και έγιναν οι κύριοι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της λαμπρής περιόδου του Νέου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει το BBC, η Χατούσα, που περιβαλλόταν από ένα μνημειώδες πέτρινο τείχος με πύλες που κοσμούνταν από λιοντάρια και σφίγγες, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. 

Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Χετταίων - με επίκεντρο τη σημερινή Τουρκία και έκταση σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ - κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο πόλεμος, η εισβολή και η κλιματική αλλαγή.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στo Ίθακα της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν δέντρα αρκεύθου εκείνης της εποχής, τα οποία μας έδειξαν πως υπήρξαν τρία διαδοχικά χρόνια σοβαρής ξηρασίας που μπορεί να προκάλεσαν αποτυχίες στις καλλιέργειες και λιμό που έφεραν πολιτικοκοινωνική αποσύνθεση.

Η ανάλυση των δακτυλίων των δέντρων - που δείχνουν πόσο χρονών είναι ένα δέντρο και πώς ήταν ο καιρός κατά τη διάρκεια κάθε έτους της ζωής του δέντρου - έδειξε "ξηρότερα χρόνια, με ακραίες τιμές που σηματοδοτούσαν πιθανά επεισόδια ξηρασίας κρίσιμα για τη γεωργική παραγωγή και τη διαβίωση".

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Η ομάδα βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν τρία συνεχόμενα χρόνια σοβαρής ξηρασίας, το 1198, το 1197 και το 1196 π.Χ., που συμπίπτουν με τον γνωστό χρόνο κατάρρευσης της αυτοκρατορίας.

«Υπήρξε πιθανότατα σχεδόν πλήρης αποτυχία των καλλιεργειών για τρία διαδοχικά έτη. Οι άνθρωποι πιθανότατα είχαν αποθέματα τροφίμων που θα τους βοηθούσαν να ξεπεράσουν ένα μόνο έτος ξηρασίας. Αλλά όταν χτυπήθηκαν από τρία συνεχόμενα έτη, δεν υπήρχε τροφή για να τους συντηρήσει», δήλωσε η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Georgia και συν-συγγραφέας της μελέτης Μπρίτα Λόρεντσεν.