Βασικό «εργαλείο» των καλλιτεχνών τα χέρια τους, πλάθουν και προσφέρουν σε μία χειρονομία λύτρωσης και φροντίδας. Η σκέψη μου πηγαίνει στα πινέλα που χορεύουν στο τελάρο υπό τον ρυθμό των δαχτύλων, στα δάχτυλα που χειρίζονται τις χορδές και τα πλήκτρα των μουσικών οργάνων, στα χέρια που χαϊδεύουν τον υγρό πηλό και χρωματίζονται κι αυτά από το υλικό της τέχνης. Οι ρυθμικές κινήσεις και η ανταλλαγή χρώματος στο δέρμα κατά την κεραμική μαγνήτιζε το βλέμμα μου και την ανακαλώ κάθε που ο αμφιβληστροειδής αντικρίζει έργα κεραμικής ή ανακοινώνεται κάποια αντίστοιχη έκθεση σε γκαλερί. Στην προκειμένη, ανασύρεται από τη συναισθηματική μνήμη με αφορμή τα θυρανοίξια ενός νέου χώρου τέχνης, μίας γκαλερί στην Αμοργό.
Το γεγονός αξίζει να αναφερθεί καθώς πρόκειται για τη μοναδική γκαλερί του νησιού, του ανατολικότερου των Κυκλάδων. Η γκαλερί «βαπτίστηκε» «Althea Ceramics» και πήρε το όνομά της από τη μυθολογική θεά της θεραπείας, Αλθαία, η οποία συμβολίζει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινότητας. Θα φιλοξενεί εκθέσεις κεραμικής και άλλων εικαστικών τεχνών, λαογραφικής παράδοσης και χειροτεχνημάτων.
Στο μεταξύ, θα αποτελεί τον πυρήνα διοργάνωσης σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενώ στόχος είναι η ευρύτερη συνεργασία με το δημιουργικό δυναμικό του νησιού και με φορείς του δημόσιου, δημοτικού και ιδιωτικού τομέα για την ανάδειξη της Τέχνης και του πολιτισμού.
Κεραμικά στο χώρο της «Althea Ceramics»
Στην εναρκτήρια έκθεση της «Althea Ceramics» κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μπορούν να θαυμάσουν έργα των ιδρυτών της γκαλερί, όπως αγγεία από πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware) που μοιάζουν σαν να έχουν σμιλευτεί από το χρόνο και το αλάτι στο βυθό της θάλασσας, αντικείμενα με προσθήκη χρυσού βάσει της τεχνικής kintsugi που μας παραπέμπουν στην ιαπωνική κοσμοθεωρία wabi sabi, γυναικεία ειδώλια που εξυμνούν την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από χρώματα και σχήματα όλων των στοιχείων της φύσης, μεταξύ άλλων.
Αντικείμενο με προσθήκη χρυσού βάσει της τεχνικής kintsugi
Όσο για τους ιδρυτές της γκαλερί προέρχονται από το χώρο της κεραμικής τέχνης. Πεποίθησή τους, πως η τέχνη και η συλλογικότητα είναι τα κύρια συστατικά στη δημιουργία συνεκτικών κοινωνικών ιστών και μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση προς μια πιο χαρούμενη και υγιή κοινωνία.
Πρόκειται για τους Pilar Mayorga Barrientos, Nicola de Paoli, Sohan Μαρία Σπινθουράκη και Άννα Συνοδινού. Με καταγωγή από την Κολομβία και γεννημένη στο Περού, η Pilar Mayorga Barrientos μεγάλωσε στη Βραζιλία και την Ισπανία, σπούδασε κεραμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, έζησε για χρόνια στο Άμστερνταμ και την τελευταία 12ετία ζει και εργάζεται στην Αμοργό. Αρχιτέκτονας και κεραμίστας, ο Nicola de Paoli γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, σπούδασε στη Βενετία και τα τελευταία 14 χρόνια ζει στην Αμοργό, πειραματίζεται και διερευνά το σχέδιο σε διάφορες φόρμες.
Γραφίστρια και κεραμίστρια η Sohan Μαρία Σπινθουράκη γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική στην Ελλάδα, commercial art στο Λονδίνο, εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες, ψυχοθεραπεία, Core Energetics, και εργάστηκε ως γραφίστρια για δεκαπέντε χρόνια. Η κεραμίστρια Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, μεγάλωσε στην κεντρική Αφρική, σπούδασε στο Παρίσι και τα τελευταία σαράντα χρόνια ζει στην Αμοργό.
Προερχόμενοι από διαφορετικά μέρη και πολιτισμούς ένωσαν την αγάπη και το μεράκι τους για την κεραμική στην «Althea Ceramics», όπου ο πηλός συναντά τον πολιτισμό και η δημιουργικότητα βρίσκει το σπίτι της.
Althea Ceramics Gallery, Αιγιάλη Αμοργού. Ανοικτά καθημερινά 18:00-22:00, Σαββατοκύριακα: 12:00-14:00 & 18:00-22:00. Ε-mail: [email protected], fb: Althea Ceramics Amorgos / Insta: altheaceramics_ Τηλ: +30 697 4104243, 698 6131164, 693 7813771