Ισραήλ και ανθρώπινες σχέσεις στις «Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου»

Ισραήλ και ανθρώπινες σχέσεις στις «Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου»

Η κοινωνία του Ισραήλ σήμερα και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων της ξεδιπλώνονται μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της νεαρής δημιουργού Χαντάς Μπεν Αρόγια (γενν. 1988), του επίσης νεαρού κινηματογραφιστή Μοσέ Ρόζενταλ (γενν. 1985), και του Γιαΐρ Κεντάρ (γενν. 1969). Οι ταινίες τους, όπως και μία συναυλία πιάνου με ταυτόχρονη προβολή κόμικς, συνθέτουν το πρόγραμμα των «Ημερών Ισραηλινού Κινηματογράφου» στην Αθήνα που συνδιοργανώνουν (20-23 Οκτωβρίου) η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και ο κινηματογράφος «Τριανόν», όπου και θα λάβει χώρα το φεστιβάλ, παρουσία των σκηνοθετών οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό. Αναμένεται γόνιμος διάλογος τόσο για την καθημερινότητα του Ισραήλ όσο και για την αποτύπωση των ανθρωπίνων σχέσεων, καθότι είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα του Ισραήλ – ανησυχίες και συναισθήματα απαντώνται σε καθέναν από εμάς.

Οι σχέσεις των ανθρώπων και κοινωνικά θέματα αλληλοσυνδέονται, παρατηρώντας δε, τις ανθρώπινες σχέσεις, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα της κοινωνίας. Έτσι και το φεστιβάλ διατρέχεται από δύο ενότητες, αντικατοπτρίζοντας στο σύνολό τους την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ποικιλομορφία του Ισραήλ. Πρόκειται για τους νέους δημιουργούς και τα ντοκιμαντέρ, όπως σημειώνει στο Liberal ο υπεύθυνος Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ, Ίων Βασιλειάδης. Στη μεν ενότητα των νέων δημιουργών περιλαμβάνεται η μόλις 34 ετών Χαντάς Μπεν Αρόγια, με τις βραβευμένες ταινίες της, που έχουν «ταξιδέψει» ανά τον κόσμο, «Αυτοί που δεν είμαι εγώ» (2016) και «Όλα τα βλέμματα πάνω μου» (2021) να «καταγράφουν τις σχέσεις των ανθρώπων, κυρίως το ερωτικό αδιέξοδο», όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.

Από αφίσα της 2ης ημέρας των «Ημερών Ισραηλινού Κινηματογράφου». Πηγή: Πρεσβεία του Ισραήλ

Αναμένοντας με ενδιαφέρον την προβολή των ταινιών της και τη γυναικεία σκηνοθετική ματιά επί θεμάτων που άπτονται εκ των έσω ζητημάτων, ώστε να αναφερθούμε σε αυτές σε επόμενο σημείωμά μας, παρατηρούμε ότι η εσωτερική αμφισβήτηση, οι σχέσεις και τα αδιέξοδα δύο διαφορετικών γενεών απασχολούν τον επίσης νεαρό δημιουργό Μοσέ Ρόζενταλ, στην ταινία του «Καραόκε» (2022).

Την ενότητα του ντοκιμαντέρ αντιπροσωπεύει, στις «Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου», ο Γιαΐρ Κεντάρ, ο οποίος ασχολείται με βιογραφίες σημαντικών προσώπων του Ισραήλ που «έφυγαν» πρόσφατα από τη ζωή, μας λέει ο κ. Βασιλειάδης. Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Το τελευταίο κεφάλαιο του Α.Β. Γεοσούα» (2021) που αποτελεί ένα τρυφερό πορτραίτο του εξέχοντος Ισραηλινού συγγραφέα Α. Β. Γεοσούα, και «Το Τέταρτο Παράθυρο» (2021) που ξετυλίγει τη ζωή του πολυμετεφρασμένου συγγραφέα Άμος Οζ. Με το ενδιαφέρον σε αυτά τα ντοκιμαντέρ να έγκειται στην εξερεύνηση της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από την αντίληψη και ευαισθησία των προαναφερθέντων Ισραηλινών λογοτεχνών.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και το Comic Concert του συνθέτη και πιανίστα Ιτάι Ντβόρι· συνδυάζοντας μουσική, συννεφάκια κειμένου και ήχους, ο Ντβόρι μελοποιεί σκηνές από το ελληνικό κόμικ «Γρα-Γρου» των Αθανασίου Πέτρου, Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, καθώς και κόμικς καλλιτεχνών από το Ισραήλ, όπως οι Ασάφ Χανούκα και Χιλά Νόαμ.

Ιτάι Ντβόρι © Hila Peled. Πηγή: Πρεσβεία του Ισραήλ

Η «γιορτή» αυτή του ισραηλινού κινηματογράφου επιστρέφει στον κινηματογράφο «Τριανόν», με φυσική παρουσία, έπειτα από κύκλο διαδικτυακών κινηματογραφικών προβολών την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, μας πληροφορεί ο κ. Βασιλειάδης. Οι «Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου» είχαν ξεκινήσει το μακρινό 2005 στο «Τριανόν», την περίοδο 2013-2017 είχαν πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία ανά την πρωτεύουσα.

Πρόγραμμα ταινιών – Ημέρες Ισραηλινού Κινηματογράφου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

20:30 «Καραόκε» (100’) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Ακολουθούν Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας Μοσέ Ρόζενταλ.

Οι 60χρονοι μεσοαστοί Μεΐρ και η Τόβα ζουν σε ένα βαρετό προάστιο, που μαστίζεται από μια ανείπωτη αίσθηση απογοήτευσης και τύψεων. Όταν ο πρώην πράκτορας μοντέλων Ίτσικ μετακομίζει στην πολυκατοικία τους, ο πόθος τους για ζωή αναζωπυρώνεται. Στην προσπάθειά τους να τον κερδίσουν, όλη τους η ύπαρξη ανατρέπεται.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

19:00 «Αυτοί που δεν είμαι εγώ» (80’) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Ακολουθούν Q&A με τη σκηνοθέτρια της ταινίας Χαντάς Μπεν Αρόγια.

Η Τζόι δεν μπορεί να αφήσει τον πρώην της, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να ερωτευτεί τον νέο άνδρα που εμφανίζεται. 

21:00 «Το τελευταίο κεφάλαιο του Α.Β. Γεοσούα» (86’) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Ακολουθούν Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας Γιαΐρ Κεντάρ.

Από «Το τελευταίο κεφάλαιο του Α.Β. Γεοσούα». Πηγή: Πρεσβεία του Ισραήλ

Υπομένοντας μια ανίατη ασθένεια, τη χηρεία και τη μοναξιά, o A.B. Γεοσούα δεν εγκαταλείπει ούτε μια στιγμή τη χαρά της ζωής και αντιμετωπίζει τον θάνατο με ακλόνητη ειλικρίνεια, ενώ καταπιάνεται με ένα νέο βιβλίο.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

20:30 Comic Concert του Ιτάι Ντβόρι (90’ με διάλειμμα)

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

19:00 «Όλα τα βλέμματα πάνω μου» (88’) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Ακολουθούν Q&A με τη σκηνοθέτρια της ταινίας Χαντάς Μπεν Αρόγια.

Στο Τελ Αβίβ, η Ντάνι ψάχνει τον Μαξ για να του πει πως είναι έγκυος και το παιδί του είναι δικό του. Ο Μαξ όμως μόλις ξεκίνησε μια νέα σχέση με την Αβισάγκ.

21:00 «Το τέταρτο παράθυρο» (54’) στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Ακολουθούν Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας Γιαΐρ Κεντάρ.

Από «Το τέταρτο παράθυρο». Πηγή: Πρεσβεία του Ισραήλ

Η προσωπική ζωή του Άμος Οζ, μέσα από μια σειρά συνομιλιών με τη Νουρίτ Γκερτς, την τελευταία βιογράφο του.

Οι σκηνοθέτες

Απόφοιτη της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Steve Tisch, η Χαντάς Μπεν Αρόγια (γενν. 1988) έχει τιμηθεί με το βραβείο «Discovery of the Year» από το Φόρουμ Ισραηλινών Κριτικών Κινηματογράφου. Κέρδισε επίσης το βραβείο Ophir για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία για το «Peaches and Cream».

Σε ηλικία 22 ετών ο Μοσέ Ρόζενταλ (γενν. 1985) γύρισε την πρώτη του ανεξάρτητη ταινία μεγάλου μήκους, «Rufus». Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Steve Tisch στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η διαδικτυακή του σειρά Confess κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία και πουλήθηκε για μια αμερικανική τηλεοπτική μεταφορά από το AMC Network fest.

Ισραηλινός σκηνοθέτης και κοινωνικός ακτιβιστής, ο Γιαΐρ Κεντάρ ειδικεύεται στις βιογραφίες λογοτεχνών. Για το έργο του «Εβραίοι», τα τελευταία 12 χρόνια παρήγαγε και σκηνοθέτησε 16 ντοκιμαντέρ για Εβραίους και Ισραηλινούς συγγραφείς και ποιητές, δημιουργώντας μια κινηματογραφική γλώσσα που χρησιμοποιεί αρχεία, κινούμενα σχέδια και μουσική. Τιμήθηκε με πάνω από 18 διεθνή και ισραηλινά βραβεία, ενώ το έργο του προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στο ZDF, ARTE, SVT, KAN και ΕΡΤ.

*Κινηματογράφος «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, 210 8215469)

Εισιτήρια

• 5 € γενική είσοδος

• 10 € Κάρτα Israeli Film Days για όλες τις εκδηλώσεις

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/festival/israeli-film-days/

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια