Κρήτη: Έκθεση του Αντρέι Φιλιππόφ στον Βενετσιάνικο Ναό Αγίου Ρόκκου
Facebook
Facebook

Κρήτη: Έκθεση του Αντρέι Φιλιππόφ στον Βενετσιάνικο Ναό Αγίου Ρόκκου

Το όνομα του φιλέλληνα μοσχωβίτη καλλιτέχνη Αντρέϊ Φιλιππόφ (1959-2022) έγινε ευρέως γνωστό στον καλλιτεχνικό χώρο το 1989, οπότε και παρουσίασε στην Ιταλία το έργο του «Μυστικός Δείπνος». Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μόλις το 2012, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, και τις προσεχείς ημέρες στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκουμ (Δασκαλογιάννη 48 & Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη), όπου εγκαινιάζεται (8/4, 20.30) η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μυστικός Δείπνος».

«Το έργο-εγκατάσταση “Μυστικός Δείπνος” του Φιλιππόφ, στο χώρο του Αγίου Ρόκκου Χανίων, φτάνει σε μια επίκαιρη στιγμή. Μας υπενθυμίζει ότι ο θάνατος ενός καλού καλλιτέχνη είναι τυπικός, όχι ουσιαστικός. Το έργο του υπάρχει, παραμένει ζωντανό και ομνύει στα Άγια Πάθη που ο ίδιος ως Χριστιανός Ορθόδοξος λάτρεψε με τη σιγουριά της Ανάστασης», όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων – στο σημείωμά της για την έκθεση η Μαρία Μαραγκού, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης με τον Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερο για το σύνολο του έργου του Φιλιππόφ, μπορούν από τον έγχρωμο δίγλωσσο τρίπτυχο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά) της έκθεσης, στον οποίο παρουσιάζονται κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών για το έργο και τη ζωή του καλλιτέχνη.

Όσο για την έκθεση (έως 24/4), διοργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων,  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων, το Stella Art Foundation, την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2023.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, θα αναφερθούν στη μνήμη και το έργο του Αντρέι Φιλιππόφ, ο Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, o Πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων Εμμανουήλ Μπομπολάκης, η Πρόεδρος του Stella Art Foundation Stella Kesaeva και η Ιστορικός της Τέχνης Εμμανουέλα Λαρεντζάκη.

Ο Αντρέι Φιλιππόφ

Ένας από τους εκπροσώπους της  Σχολής των Εννοιοκρατιστών (Κονσεπτουαλιστών) της Μόσχας, ο Αντρέι Φιλιππόφ σπούδασε στη Σχολή Παραγωγής του Θεάτρου Τέχνης στη ρωσική πρωτεύουσα, πραγματοποίησε πρωτοποριακές εικαστικές εκθέσεις και έλαβε μέρος στις δράσεις της Μοσχοβίτικης Ομάδας Apt-Art με χρήση κατοικιών και διαμερισμάτων για την παρουσίαση της μη-θεσμικής σοβιετικής τέχνης.

Με την άφιξη της περεστρόικα, το 1987, δραστηριοποιήθηκε, ως ιδρυτικό μέλος, στη Ρωσική Λέσχη των Πρωτοπόρων (Club of Avant-Gardists) παρουσιάζοντας έργα με διεθνή εμβέλεια. Από το 2008 συμμετείχε στην εννοιολογική καλλιτεχνική ομάδα Kupidon και τо 2015 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καντίνσκι, ύψιστη επιβράβευση για την προσφορά του στη ρώσικη σύγχρονη τέχνη.

Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στις πόλεις Μόσχα, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Βαρσοβία, Φραγκφούρτη, Ρώμη, Λονδίνο, Μαδρίτη και Παρίσι, όπου το έργο του «Μυστικός Δείπνος» προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ζωρζ Πομπιντού.