Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη σχολιάζει η ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ, Αλεξάντερ Πέιν, «Μικρόκοσμος» (2017), με την οποία «ανοίγει» το Evia Film Project (20-24 Ιουνίου)· πρόκειται για την πράσινη δράση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από πέρυσι, με σκοπό να στηρίξει τη Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές του 2021.
Η σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα «Μικρόκοσμος» προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε εάν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένα ζευγάρι (Ματ Ντέιμον και Κρίστεν Γουίγκ) που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν σε μικρές κοινότητες, φιλικές προς το περιβάλλον.
«Η ταινία διατυπώνει ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί και την καταστροφική πίεση που ασκούν στο περιβάλλον. Ο ''Μικρόκοσμος'' τοποθετεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάτω από το μικροσκόπιο, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Της προβολής της σουρεαλιστικής κοινωνικής σάτιρας, «Μικρόκοσμος», θα ακολουθήσει συζήτηση του Πέιν με το κοινό, η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο «Απόλλων», ο οποίος ανακαινίστηκε πέρυσι από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.
Στην προβολή θα παρευρεθεί και ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Φαίδων Παπαμιχαήλ – έχει αναλάβει την διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου» που προβλήθηκε στις Κάννες, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στους κινηματογράφους.
Evia Film Project
Ταινίες, εκπαιδευτικές δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις και μουσική περιλαμβάνει το Evia Film Project, ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο.
Στόχος του εν λόγω πρότζεκτ, είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema. Πραγματοποιείται στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα, με ελεύθερη είσοδο σε όλες του τις εκδηλώσεις.
Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.
Πηγή φωτογραφιών: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης