Από τα γεννοφάσκια του το θέατρο έχει ως επίκεντρό του τον άνθρωπο: να τον οδηγήσει στην ενδοσκόπηση, σε ανώτερο πνευματικά επίπεδο, να τον κάνει να αναμετρηθεί και να συμφιλιωθεί με τις ατέλειές του και το παρελθόν όπως και το παρόν του, να επιβιώσει στη στυγνή πραγματικότητα και την κοινωνία, να αντισταθεί κάθε που οι πρακτικές της απειλούν τις αξίες του.
Ο άνθρωπος και το θέατρο βρίσκονται στον πυρήνα των παραστάσεων του θεάτρου «Προσκήνιο» για τη σεζόν 2023-2024: «Ποιος Σκότωσε τον Πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί (γενν. 1992) και «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ (1860-1904). Πρόκειται για «δυο φαινομενικά ανοίκεια μεταξύ τους δραματουργικά υλικά, με πολλά κοινά στην ουσία τους. Και οι δύο παραστάσεις διερευνούν τα όρια της σκηνικής πράξης, ψάχνουν νέες μορφές και λειτουργούν σαν ένα πείραμα γύρω από την θεατρική τέχνη και τις φόρμες της.
»Και τα δύο αυτά έργα (το ένα γραμμένο στη Γαλλία του 2018 από τον Εντουάρ Λουί, το άλλο στη Ρωσία του 1895 από τον Άντον Τσέχωφ) αποτελούν ενός είδους συναγερμού για την ανθρωπότητα που βουλιάζει. Και οι δύο συγγραφείς θέτουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο, που προσπαθεί να βρει πώς εντάσσεται σε μια κοινωνία εχθρική και βαλτωμένη στο παρελθόν, σε μια κοινωνία με πολιτικές που σκοτώνουν τη ζωή», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – στο σημείωμά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Προσκήνιο», Δημήτρης Καραντζάς.
Ποιος Σκότωσε τον Πατέρα μου
Μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών παραγόντων και πολιτικών αποφάσεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων εκείνων, για τους οποίους «ορισμένες ζωές, ορισμένες εμπειρίες, ορισμένα όνειρα» είναι απροσπέλαστα, αποτελεί το έργο «Ποιος Σκότωσε τον Πατέρα μου» με το οποίο το θέατρο «Προσκήνιο» σηκώνει αυλαία (4/10) για τη σεζόν 2023-2024.
Την πατρότητα του έργου – το οποίο επίσης είναι μια τρόπον τινά εξομολόγηση του συγγραφέα προς τον πατέρα του – φέρει ο Εντουάρ Λουί, το δε ανέβασμά του γίνεται από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Θεοδωρίδη, με τους Γιώργο Κισσανδράκη και Ντένη Μακρή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η δραματουργία είναι των Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου και Χρήστου Θεοδωρίδη. Την μετάφραση υπογράφει η Στέλα Ζουμπουλάκη, τα σκηνικά-κοστούμια η Τίνα Τζόκα, τη μουσική επιμέλεια ο Χρήστος Θεοδωρίδης, τη χορογραφία η Ξένια Θεμελή, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας.
Ο Γλάρος
Τι προμηνύει ο «χορός» των ανθρώπων και ποια τα ζητήματα που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους; Η τέχνη, το μέλλον, οι ματαιωμένοι έρωτες και ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν τους ανθρώπους που αγαπούν θα μπορούσαν να είναι ορισμένα ζητήματα τα οποία τίθενται στο έργο «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ ο οποίος συνθέτει την κραυγή του ανθρώπου για ζωή, προτού βουλιάξει.
Το έργο του Ρώσου συγγραφέα παρατίθεται και σαν μια αναρώτηση γύρω από τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Κάνει πρεμιέρα πριν την εκπνοή του 2023 (12/12), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά – υπό τη σκηνοθετική του ματιά, όλο το έργο αντιμετωπίζεται σαν μια παράσταση του Τρέπλιεφ, ανοίγει τη σκηνική δράση σε όλους τους χώρους του θεάτρου και αναρωτιέται, σε ένα νεκροταφείο θεάτρου πώς και αν θα γεννηθεί ένα «νέο» θέατρο. Προεκτείνουμε τη φράση: πώς και εάν θα γεννηθεί ένας «νέος» άνθρωπος, ένας «νέος» χαρακτήρας όταν γύρω «ο κόσμος γέρνει, γκρεμίζεται» (Άμλετ).
«Ο Γλάρος» ανεβαίνει με παλιούς γνώριμους από την περσινή ενασχόληση του Καραντζά με τον Τσέχωφ –τον «Θείο Βάνια»– (Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη - σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου) και νέους προσκεκλημένους (Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Ζυγούρης, Νατάσα Εξηνταβελώνη).
Το σκηνικό επιμελείται ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κινησιολογία ο Τάσος Καραχάλιος, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Κασιμάτης. Βοηθός σκηνοθέτη ο Παναγιώτης Γκιζώτης.
Πληροφορίες παραστάσεων:
«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί. Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου. Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00 και Κυριακή 19:00.
«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ. Πρεμιέρα: 12 Δεκεμβρίου. Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00 | Πέμπτη 20:00 | Παρασκευή 21:00 | Σάββατο 18:00 & 21:15 | Κυριακή 19:00
Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα 104 33, 210 8256838 Προπώληση viva.gr
Κεντρική φωτ.: Άντον Τσέχωφ. Πηγή φωτ.: Facebook / Anton Chekhov