Ως φοιτητής ακόμη, δούλευε πολύ με τους αρχαιολόγους. «Με σύστηναν ο ένας στον άλλον και χωρίς να το έχω αποφασίσει καλά-καλά ότι είναι το δικό μου μέλλον, πρόλαβαν και με απασχόλησαν πρώτοι. […] Αν δεν ήμουν αρχιτέκτων, θα ήθελα να είμαι αρχαιολόγος. Πολλές ανακαλύψεις είναι χρήσιμες στην αρχαιολογία. Εισάγουν νέες απόψεις, μια νέα πτυχή. Τις βλέπω ως συμπλήρωση, ως προσθήκη. Έστω και αν καμιά φορά ανατρέπεται κάτι, αναθεωρείται. Αυτό είναι συνήθως κάτι που με λυπεί. Θα προτιμούσα να συμπλήρωνα, να επιβεβαίωνα αυτά που έχουν γίνει από άλλους. Διότι είναι πιο ωραίο να χτίζεις, παρά να γκρεμίζεις», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Μανόλης Κορρές (γενν. 1948), ο άνθρωπος που έμελλε να αφιερώσει τη ζωή του στην Ακρόπολη αναδεικνύοντάς την.
«Το 1975, όταν συστήθηκε η επιτροπή αναστήλωσης των μνημείων Ακροπόλεως, ήμουν ο πρώτος που προσέλαβαν για να οργανώσω το γραφείο. Έφυγα μετά από τρεις μήνες για τη Γερμανία. Έμεινα δύο χρόνια – έπρεπε να επιστρέψω γιατί η μητέρα μου είχε νοσήσει. Έτσι, ξαναγύρισα στα ίδια μέρη. Η υπηρεσία ήταν στην πλατεία Καρύτση και μόλις τελείωνα, στις 2:30, ανέβαινα και δούλευα στην Ακρόπολη εθελοντικά, μέχρι τις 9 το βράδυ. Έτσι ετοίμασα τις μελέτες της αναστήλωσης. Πήρε κάποια χρόνια.
Στον Βράχο έμεινα δεκάξι χρόνια. Όταν κανείς είναι βυθισμένος σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν βλέπει τίποτε άλλο, δεν βλέπει γύρω του. Τα μάτια, όμως, είναι ανοιχτά και φακελώνουν πληροφορίες πολύ διαφορετικές. Όταν δεν είσαι υπό πίεση, αποθηκεύονται οι οπτικές παραστάσεις. Πάντα παρατηρούσα την πόλη από ψηλά. Η πόλη ποτέ δεν ήταν ακίνητη. Από το '60 συνεχώς. Οι ρυθμοί της ανάπτυξης άρχιζαν να καλπάζουν μετά τη Μεταπολίτευση.
[…] Με εντυπωσίαζαν οι κατασκευές. Εκείνη την εποχή στην Κυψέλη είχαν αρχίσει να τα γκρεμίζουν όλα και να χτίζουν παντού», είχε διηγηθεί ο Μανόλης Κορρές. Για να τονίσει αναφορικά με τον Ιερό Βράχο: «Στην Ακρόπολη, ήμουν όλη μέρα πάνω στις σκαλωσιές. Όταν ήμουν μόνος, μετακινούσα μεγάλους λίθους, έβγαζα χόρτα, δούλευα σκληρά σωματικά. Κρύο και ζέστη, νύχτες με χιόνι να δουλεύω με λάμπες, αυτά τα θυμάμαι σαν ένα υπέροχο όνειρο. Είχε μια μαχητικότητα όλο αυτό. Νιώθει κανείς ότι έζησε μετά από κάτι τέτοιο».
Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκός, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ο Μανόλης Κορρές έχει μελετήσει επί χρόνια και εις βάθος τη δημιουργία του Παρθενώνα, έχει αφιερώσει επίσης χρόνο να μιλά για το δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη, καταδεικνύοντας –κάθε φορά– την αγάπη του προς αυτό. Με λόγο μεστό και χρώμα στη χροιά της φωνής του, κερδίζει το κοινό από τις πρώτες λέξεις.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου (18:00) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον ακούσει στο Επιγραφικό Μουσείο, όπου δίνει την ομιλία με τίτλο «Αιγυπτιακές πυραμίδες» στο πλαίσιο του Τρίτου Κύκλου Επιμορφωτικών Διαλέξεων με θέμα «Αρχιτεκτονική και Ιστορία», που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο. Κατά την ομιλία του, ο Κορρές θα εστιάσει στο ιστορικό πλαίσιο, στην τοποθεσία, στις αρχές σχεδιασμού και στον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων, σε σχετικές θεωρίες και στο μείζον ζήτημα της οργάνωσης των εργοταξίων.
Η παρακολούθηση της διάλεξης είναι δωρεάν. Απαιτείται η κράτηση θέσεων. Για δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 106 82 Αθήνα, 210 8232950, 210 8847576, e-mail: [email protected]
Κεντρική φωτ.: Ο Μανόλης Κορρές σε διάλεξή του στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις 26 Φεβρουαρίου 2024. Πηγή φωτ.: Facebook/ Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας