Οι «αφανείς ήρωες» πρωταγωνιστούν στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων
Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων / https://philippi-festival.gr/
Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων / https://philippi-festival.gr/

Οι «αφανείς ήρωες» πρωταγωνιστούν στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων

«Ανώνυμοι άλλοι» οι αφανείς ήρωες διαφοροποιούνται από τους πρωταγωνιστές, είθισται να αποτελούν το πλήθος· πρόκειται για τα πρόσωπα που βρίσκονται στη σκιά, στο περιθώριο, εμφανίζονται περισσότερο ως συλλογικότητες, ως μέρη ενός συνόλου και όχι ως μεμονωμένες οντότητες. Πρόκειται για τους έτερους, τους άλλους, εκείνους που στέκονται απέναντι από τον ήρωα και με τον τρόπο τους τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Αυτοί οι αφανείς ήρωες ενδέχεται να έχουν ιστορίες που δεν έχουν ακόμη ειπωθεί. Είναι αυτοί οι ήρωες – οι αφανείς – και οι δικές τους ιστορίες που αφορούν στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων (Καβάλα)· το φεστιβάλ επιστρέφει εφέτος (23/6-10/9) ανανεωμένο και υπό νέα καλλιτεχνική διεύθυνση – της διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύας Οικονόμου Βαμβακά – υπενθυμίζοντας και με την εφετινή του θεματική τη σημασία του στο φεστιβαλικό χάρτη της χώρας. 

Μην κάνοντας αναδρομές στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία (όπως σε ορισμένες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών), το Φεστιβάλ, εφέτος, εστιάζει στους ανθρώπους που με την αθόρυβη και πολυσήμαντη προσφορά τους ορίζουν την καθημερινότητά μας σε ποικίλους τομείς: τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, ανάμεσα σε άλλους.

Οι «αφανείς ήρωες» θα ξεπηδήσουν μέσα από παραστάσεις, εικαστικές performances και δράσεις που θα ξετυλιχθούν σε όλη την Καβάλα. Δεν θα περιοριστούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων όπου θα ανεβούν «μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που εμπνέονται και προβάλλουν κείμενα τόσο της αρχαίας όσο και μιας πιο σύγχρονης δραματουργίας δίνοντας έτσι βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που δε σταματάνε να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται» όπως αναφέρει – μεταξύ άλλων – στο σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Εύα Οικονόμου Βαμβακά.

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων / https://philippi-festival.gr/

Εκτός από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στους χώρους: Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», Παλιό Κολυμβητήριο, Παλιά Μουσική, Υπόγεια Στοά Μ. Αλεξάνδρου, Δασάκι Παναγούδας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται το 7ο εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, με εισηγητές καταξιωμένους νέους σκηνοθέτες, με στόχο να δοθεί νέα πνοή στο θεσμό, τοποθετώντας στο επίκεντρο την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο εφετινό εργαστήρι δίνεται έμφαση «πέρα από την παραγωγή και την παρουσίαση και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση καθώς θα επιχειρήσει να συνθέσει από την αρχή ομάδες εργασίας που υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων εισηγητών θα αναζητήσουν με τη σειρά τους, τους Αρχετυπικούς Αφανείς Ήρωες», συμπληρώνει η Εύα Οικονόμου Βαμβακά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων 

Με τις παρουσιάσεις του 7ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων σηκώνει αυλαία στις 23 Ιουνίου, το Φεστιβάλ.

Συνεχίζεται τον μήνα Ιούλιο με παράσταση (6-7/7) του εφηβικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, και τα έργα «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» (8-9/7) του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα, «Εκάβη» (15-16/7) του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, «Έρημοι» (19-20/7) της Κικής Κέρζελη (κείμενο-σκηνοθεσία), «Σφήκες» (22/7) του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, «Μήδεια» (26-27/7) του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη.

Τον Αύγουστο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Ηλέκτρα» (2-3/8) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λιλλύς Μελεμέ, «Συζητώντας πληγές» (6/8) του Κων. Παπαχαραλάμπους (κείμενο, ερμηνεία), «Βάκχες» (9/8) του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, «Οιδίπους Τύραννος» (11-12/8) του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, «Παραμύθι χωρίς όνομα» (20/8) της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, «Διαδρομή 404» (21-22/8) των Άρη Νινίκα και Εύας Οικονόμου Βαμβακά, «Βατράχια» (25-26/8) του Αριστοφάνους σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα, «Οιδίπους επί Κολωνώ» (27/8) σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, και την performance «Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά» (29-30/8) βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι.

Τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι παραστάσεις «Μέχρι το καλοκαίρι» (4-5/9) των Χριστίνας Κυπραίου και Μιχάλη Πητίδη (σκην.), και η «Pieta» (9-10/9) της Μάρθας Μπουζιούρη (κείμενο-σκην.) με την οποία το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία.

Πρόκειται για παραγωγές και συμπαραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μεταξύ άλλων.

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων / https://philippi-festival.gr/

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ το «Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά» (10, 17, 24/7)· για «τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ –που θα γίνουν αργότερα μεγάλοι θεατές– σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού όπου θα αναζητήσουν μυθικούς ήρωες και ηρωίδες σε διάφορα σημεία της πόλης», καταλήγει η Εύα Οικονόμου Βαμβακά.

Κεντρική φωτ.: Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Φιλίππων / https://philippi-festival.gr/