Οι «Κυκλαδίτισσες» θα εγκαινιάσουν το ανακαινισμένο μουσείο της Θήρας

Οι «Κυκλαδίτισσες» θα εγκαινιάσουν το ανακαινισμένο μουσείο της Θήρας

Ολοκληρώνεται στις 4 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και μεταφέρεται έπειτα στη Σαντορίνη για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας στις 13 Ιουνίου 2025. Ο λόγος για την έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» την οποία το αθηναϊκό κοινό μπορεί να θαυμάσει για λίγες ακόμη ημέρες στην Αθήνα, σε διοργάνωση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του υπουργείου Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η έκθεση στη Σαντορίνη συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θήρας, θα ανοίξει για το κοινό στις 14 Ιουνίου με διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Η έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», περιγράφει την ιστορία, μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι  και τον 19ο αιώνα, φιλοξενώντας 180 αντικείμενα, από όλα σχεδόν τα μουσεία και τις αρχαιολογικές συλλογές, των νησιών:  Αμοργό, Άνδρο, Δήλο,  Θήρα,  Ίο,  Κέα,  Κύθνο, Μήλο,  Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο και Φολέγανδρο.

Tα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Εκτός από τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση περιλαμβάνει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, σημαντικά Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.  

Όψη της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αναφορικά με την έκθεση στην Αθήνα, τις Παρασκευές ισχύει διευρυμένο ωράριο (17:00-21:00) και γενικό εισιτήριο εισόδου στα 10 ευρώ, όπως είχαμε αναφέρει, με περαιτέρω πληροφορίες, στο σημείωμα Διευρυμένο ωράριο και μειωμένο εισιτήριο για τις «Κυκλαδίτισσες».

Όψη της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και οι Επιστημονικοί Διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Δρ Ιωάννης Φάππας, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έκθεση αποτελεί την πρώτη κοινή δράση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου, με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Όψη της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, 14 Ioυνίου 2025 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025  

Κεντρική φωτ.: Όψη της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης