Πολυδιάστατος σκηνοθέτης και δάσκαλος που μύησε στην υποκριτική νέους καλλιτέχνες, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου και στην αναβίωση του αρχαίου δράματος με μια σύγχρονη -για την εποχή του- αισθητική, ο σκηνοθέτης του θεάτρου, Λεωνίδας Τριβιζάς άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών. Έβαλε την υπογραφή του στην παράσταση «Μαγική Πόλις» των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη (1963, θέατρο «Παρκ»), και ήταν εκείνος που επαναλειτούργησε το θέατρο «Πορεία» όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την αυτοεξορία του στα χρόνια της δικτατορίας.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Ο αποθανών γεννήθηκε (1929) στην Κέρκυρα και έκανε παράλληλες σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956. Το θέατρο τον κέρδισε και αφοσιώθηκε. Δημιούργησε το πρώτο θεατρικό σχήμα το 1961, ήταν το «Κυκλικό Θέατρο» στο οποίο εργάστηκε για μία τριετία. Ανάμεσα σε άλλους, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Δημήτρη Χορν.
Η επιστροφή του Λεωνίδα Τριβιζά στην Ελλάδα μετά την αυτοεξορία του στο Παρίσι την περίοδο της δικτατορίας, συνδέθηκε με την επαναλειτουργία του θεάτρου «Πορεία» με τον ίδιο στο τιμόνι. Εκεί στέγασε το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την ομώνυμη Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Τάσος Υφαντής, Τάκης Χρυσικάκος, Έρση Πίττα, μεταξύ άλλων.
Στις παραστάσεις του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου περιλαμβάνονται το «Ρωμαίικο Πανόραμα» (1976) του Βαγγέλη Γκούφα, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Καταλειφό, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μαριέττα Σγουρδαίου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ναταλία Στεφάνου, Τάσο Υφαντή, Μηνά Χατζησάββα, Τάκη Χρυσικάκο και Αθηνά Κεφαλά. Ακολούθησαν, η «Ερυθρά Νήσος» (1978) του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, «Ο Λάκκος της Αμαρτίας» (1979) του Γιώργου Μανιώτη, «Ο Μουγγός» (1980) του Στρατή Καρρά, «Εξορία» (1983) του Παύλου Μάτεσι, «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (1985) του Πιραντέλλο.
Κατόπιν της μερικών χρόνων απόσυρσής του από το δημιουργικό κύκλο του θεάτρου «Πορεία», ο Λεωνίδας Τριβιζάς επέστρεψε το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ. Την τραγωδία είχε ανεβάσει ο Κώστς Καζάκος με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στην τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, το 1998, τον «Φάλσταφ», που αποτέλεσε μια ελεύθερη απόδοση της κωμωδίας «Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνσδορ» του Σαίξπηρ.