Πρώην διευθυντής Βρ. Μουσείου: Να μοιραστούν σε Ελλάδα και Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Πρώην διευθυντής Βρ. Μουσείου: Να μοιραστούν σε Ελλάδα και Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το μοίρασμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα και την πληρωμή αντιτίμου για την είσοδο των ξένων επισκεπτών στα αντίστοιχα εκθέματα του Λονδίνου προτείνει με δηλώσεις του στους «Sunday Times» ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί του μουσείου ως προσωρινός διευθυντής μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκε από τις κλοπές που αποκαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2023.

Ειδικότερα, ο Τζόουνς τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα επωφεληθούμε από τις διαφορετικές διεκδικήσεις σε διάφορα αντικείμενα, αντί να διαφωνούμε, είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες γύρω από αυτά, αντί να δημιουργούμε συγκρούσεις γύρω από αυτά».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας κάποιου είδους σχέσης με την Ελλάδα, ο Τζόουνς υπογράμμισε ότι «αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση με τους Έλληνες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη χρηματοδοτήσουμε». Συνεπώς, «θα είχε περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσουμε μέρος της χρηματοδότησης που θα προέκυπτε από τη χρέωση των επισκεπτών από το εξωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο σύστημα παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων».

Όσο για τους Βρετανούς, «συνεισφέρουν με τη μορφή φόρων και δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο», υπογράμμισε ο Μαρκ Τζοόυνς, ο οποίος ήταν επίσης πρώην επικεφαλής του Μουσείου Βικτώρια και Άλμπερτ.

Ωστόσο, «τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου. Είτε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να βρεθεί από τη φορολογία, πράγμα δύσκολο καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ πιεσμένα, είτε πρέπει λογικά να χρεώνουμε (τους τουρίστες)».

«Γιατί είναι πιο δίκαιο όλα τα χρήματα να προέρχονται από τους Βρετανούς φορολογούμενους, όταν στην πραγματικότητα το όφελος απολαμβάνουν εξίσου οι επισκέπτες από το εξωτερικό;», διερωτάται ο Μαρκ Τζόουνς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρκ Τζόουνς ανέλαβε τη θέση του Χάρτγουϊκ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής τον Αύγουστο, αφού αποκαλύφθηκε ότι 1.500 αντικείμενα έλειπαν ή είχαν κλαπεί από τη συλλογή του μουσείου. Τον Μάρτιο, ο Νίκολας Κάλιβαν, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης από το 2015, ανακοινώθηκε ως ο νέος διευθυντής του μουσείου.