Τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί έκρουσε ο Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, Ρασμάν Ρούσντι, καλώντας τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες το φθινόπωρο και να αποτρέψουν την επανεκλογή του Τραμπ.
Διότι, στην περίπτωση που ο Τραμπ ανέλθει ξανά στην εξουσία, «οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγάλες και λίαν αρνητικές. Πιστεύω ότι τη δεύτερη φορά θα είναι πολύ χειρότερος, γιατί θα είναι ανεξέλεγκτος και διψασμένος για εκδίκηση. Το μόνο για το οποίο μιλάει είναι η εκδίκηση», είπε και συμπλήρωσε: «ο καθένας γνώριζε ότι είναι ηλίθιος και ψεύτης» κι η Αμερική «αναγκάστηκε να το μάθει με επώδυνο τρόπο. Ελπίζω να μην ξαναπέσουν στην ίδια παγίδα […] ειδάλλως θα το μετανιώνουν την επόμενη τετραετία».
Ο 76χρονος σήμερα συγγραφέας χαρακτήρισε την προοπτική νίκης του Τραμπ «αδιανόητη και ανυπόφορη». Υποστήριξε δε, ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει πραγματικά τον Τραμπ είναι «ο εαυτός του». Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, «η ζωή στην «Αμερική ίσως γίνει ανυπόφορη», υπογράμμισε ο Ρασμάν Ρούσντι.
Υποστήριξε τα παραπάνω μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, κατά την παρουσίαση του έργου του «Knife», στο Southbank Centre του Λονδίνου. Στο εν λόγω βιβλίο – το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» – ο Ρούσντι αναφέρεται στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, τον Αύγουστο του 2022, όταν, κατά τη διάρκεια λογοτεχνικής εκδήλωσης κοντά στη Νέα Υόρκη δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 24χρονο Αμερικανό με λιβανέζικες ρίζες. Αποτέλεσμα, ο Βρετανός συγγραφέας να χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι.
Όπως ο Ρούσντι αποκαλύπτει στο τελευταίο βιβλίο του, υπήρξε μία περίοδος που αναρωτήθηκε κατά πόσον ο ίδιος ευθύνεται για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Αυτό, διότι προκάλεσε ένα κομμάτι του Ισλάμ με τους «Σατανικούς Στίχους» του 1988, που ώθησαν τους μουλάδες του Ιράν να εκδώσουν φετφά εναντίον του. «Όπως έλεγαν τόσοι πολλοί όλα αυτά τα χρόνια – ήταν δικό μου το φταίξιμο;», γράφει για την εντολή δολοφονίας του, που αποσύρθηκε αργότερα. «Αλλά καθώς δυνάμωνα σωματικά και πνευματικά απέρριψα κατηγορηματικά αυτή την ανάλυση. Το να μετανιώνεις για όσα έζησες είναι αληθινή ανοησία.
Υπήρξαν πιθανώς λίγες εξαιρέσεις σε αυτή την αρχή, αλλά πολύ λίγοι από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να μετανιώσουν για τη ζωή τους – ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Αδόλφος Άιχμαν, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν – το κάνουν ποτέ», κατέληξε.
Ο Σαλμάν Ρούσντι είχε κερδίσει το 1981 το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του μεσονυκτίου». Στα περισσότερα έργα του η πλοκή εξελίσσεται στην Ινδία, και στη γραφή του χρησιμοποιεί στοιχεία μαγικού ρεαλισμού από κοινού με ιστορική μυθοπλασία.