Στους Δελφούς η 50ετή επέτειος της Unesco για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς
Shutterstock
Shutterstock

Στους Δελφούς η 50ετή επέτειος της Unesco για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς

Μισός αιώνας συμπληρώνεται από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εορτάζει τη σημαντική επέτειο διοργανώνοντας σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιας της Unesco, το διεθνές συνέδριο «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability». Θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στις 17 και 18 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή των Συμβαλλόμενων Κρατών-Μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εκπροσώπων της Unesci καθώς και εμπειρογνωμόνων από όλον το κόσμο. 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Unesco Ωντρέ Αζουλέ. 

«Το Συνέδριο των Δελφών φιλοδοξεί να αποτιμήσει τη συνεισφορά της Σύμβασης, σε παγκόσμιο επίπεδο, και να παρουσιάσει τις μελλοντικές τάσεις, όπως και το επίπεδο ετοιμότητας των κοινωνιών, που αντιμετωπίζουν σύγχρονες προκλήσεις. Να συζητηθούν οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες για περαιτέρω προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο» αναφερει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι θεματικές του Συνεδρίου αφορούν σε δύο κρίσιμους παράγοντες: «Την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στην φύση και τον πολιτισμό και τον βιώσιμο τουρισμό. Και για τα δύο ζητήματα απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες, σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε καθολικές λύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνει, επίσης, ότι κατά το σκεπτικό του Συνεδρίου, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, καθώς και στη φυσική κληρονομιά, σήμερα αποτελεί, παγκοσμίως, ένα από τα σπουδαιότερα διακυβεύματα. Σχετίζονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τις βροχοπτώσεις, τις μεταβολές στα υπόγεια ύδατα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση, την ερημοποίηση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση πυρκαγιών, πλημμυρικών φαινομένων, κατολισθήσεων, βραχοπτώσεων κ.ά. Εκτός από τις επιπτώσεις στα μνημεία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και στα φυσικά τοπία, επηρεάζοντας και τις πρακτικές των παραδοσιακών κοινοτήτων, την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα. 

Όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν με την παρουσίαση μελετών περίπτωσης, από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η υφιστάμενη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και οι μελλοντικές τάσεις. Επίσης, θα συζητηθεί το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών και των κοινωνιών που αντιμετωπίζουν σύγχρονες προκλήσεις, καθώς και οι δυνατότητες για περαιτέρω προστασία των μνημείων και πιο ενεργής συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών. Και θα τονιστεί η επείγουσα ανάγκη για διεθνή συνεργασία. 

Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς

Η Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972) είναι το πλέον διαδεδομένο διεθνές νομικό κείμενο, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από τους θεσμούς και τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτό, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία η οποία συνιστά την κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η Σύμβαση έχει συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών για την προστασία και διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δυναμική, καθώς και τη δυνατότητα για τη διαρκή προσαρμογή της αντίληψης για την έννοια της προστασίας, στις εκάστοτε συνθήκες.