Τέλος στα σενάρια μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έβαλε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει μόνιμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι το μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα της συλλογής του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, το μουσείο θα μπορούσε ακόμη να κανονίσει τον δανεισμό των γλυπτών.
Από την ανεξαρτησία της το 1832, η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών - γνωστών στη Βρετανία ως Ελγίνεια Μάρμαρα - που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.
Ο Σουνάκ είναι απίθανο να έρθει σε ρήξη με τις θέσεις των δύο προκατόχων του, οι οποίοι ήταν και οι δύο κατά κάθε είδους δανεισμού των μαρμάρων στην Ελλάδα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα εδώ και γενιές. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, επειδή αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Sunak στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του καθώς πετούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τα δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει εργαστεί για μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα γλυπτά θα μπορούσαν να βλέπονται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
Το Parthenon Project, το οποίο έχει υποστηριχθεί από Βρετανούς πολιτικούς από διαφορετικά πολιτικά κόμματα για τη διευθέτηση του ζητήματος, δήλωσε την Κυριακή ότι η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου του Παρθενώνα θα μπορούσε να επιστραφεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.