Η Τουρκία πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης στον τρούλο της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα έργα συντήρησης του ιστορικού κτηρίου, ηλικίας 1.486 ετών, όπως δήλωσαν ειδικοί τη Δευτέρα.
Η Αγία Σοφία υπήρξε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο για περίπου 900 χρόνια, μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1453. Έκτοτε λειτούργησε ως ένα από τα σημαντικότερα τζαμιά του Ισλάμ για σχεδόν πέντε αιώνες.
Το κτήριο μετατράπηκε σε μουσείο πριν από περισσότερα από 70 χρόνια, όμως επαναλειτούργησε ως τζαμί το 2020, με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η διαδικασία αποκατάστασης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα απαιτητική. «Θα ανοίξει μια σημαντική σελίδα στην ιστορία της Αγίας Σοφίας», δήλωσε η Asnu Bilban Yalcin, ιστορικός τέχνης ειδικευμένη στο Βυζάντιο, προσθέτοντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης σε άλλα τμήματα του ναού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια.
«Είναι πραγματικά μια δομή γεμάτη εκπλήξεις. Μερικές φορές, όσο καλά κι αν σχεδιάζεις, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά απ’ ό,τι περιμένεις», είπε στο Reuters έξω από την Αγία Σοφία.
Ο τρούλος θα καλυφθεί αρχικά για προστασία κατά τη διάρκεια των εργασιών, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, Ahmet Gulec. Το υπάρχον κάλυμμα από μολύβι θα αφαιρεθεί προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση και ενίσχυση.
Το έργο ενίσχυσης θα εστιάσει σε δομικά αδύναμα σημεία, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα από προσομοιώσεις μεγάλου σεισμού - δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.
«Τα πραγματικά δομικά προβλήματα θα φανούν όταν αφαιρεθεί το μολύβδινο κάλυμμα», δήλωσε ο Χασάν Φιράτ Ντίκερ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Fatih Sultan Mehmet Vakif.
Η Αγία Σοφία αναμένεται να παραμείνει ανοικτή για τους πιστούς και τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, γεγονός που καθιστά την αποκατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον Gulec.
Οι ειδικοί δεν προσδιόρισαν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στον τρούλο, καθώς αναμένονται πιθανές καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών ή απρόβλεπτων τεχνικών δυσκολιών.