Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη των αναγκαίων επεμβάσεων για τη διασφάλιση της ευστάθειας του τείχους της Ακρόπολης των Αθηνών και της ανάδειξης της αρχαιολογικής και ιστορικής του αξίας αποτελεί βασικό στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου Επεμβάσεων το οποίο προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το ΥΠΠΟΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων συνολικής διαχείρισης των τειχών αποτελεί ζητούμενο πολλών χρόνων για την προστασία του μνημείου, καθώς και απαραίτητη προϋπόθεση για τις απαιτούμενες επεμβάσεις στα περιμετρικά τείχη.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το έργο της προστασίας και αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης εντάσσεται προς υλοποίηση «μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. ...Το σύνολο των πόρων για τις εργασίες είναι εξασφαλισμένο, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ».
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη εφαρμογής της γεωτεχνικής-στατικής μελέτης των περιμετρικών τειχών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας. Η μελέτη εξέτασε την ευστάθεια σε επτά διακεκριμένες περιοχές, αξιολογώντας τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι επεμβάσεις στα τείχη προγραμματίζονται σε συνδυασμό με τις εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών, καθώς και τις λοιπές εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.
Τι περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων
Ένα γενικό περίγραμμα των ιστορικών φάσεων των τειχών και των νεώτερων επεμβάσεων περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Επεμβάσεων. Παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο και η οικοδομική ιστορία του μνημείου, ανά πλευρά και ιστορική περίοδο, αξιολογούνται οι φάσεις από ιστορική αρχαιολογική, καλλιτεχνική, αισθητική και συμβολική άποψη. Ως προς τα δομικά προβλήματα, αναφέρονται εγγενή προβλήματα της κατασκευής, αναλύεται και αξιολογείται εν γένει η παθολογία του φορέα. Ως προς τα ζητήματα αρχαιολογικής ανάδειξης, περιλαμβάνεται η δημιουργία αρχαιολογικών διαδρομών με σημείο αναφοράς τα τείχη. Για την περιοχή των κλιτύων προβλέπεται η πλήρης ανασύσταση του περιπάτου, σε φάσεις.
Η σημερινή μορφή των τειχών της Ακρόπολης είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων επεμβάσεων στα τείχη της Κλασικής περιόδου από την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο έως τις μέρες μας, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, στερούνται διακριτών χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα η χρονολόγηση τους, επί τη βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών, να καθίσταται συχνά επισφαλής.
Το 1834 αποφασίστηκε η απομάκρυνση των τειχών «δίχως αρχαιολογική ή ιστορική αξία» και ξεκίνησαν οι συστηματικές εργασίες καθαίρεσης των μεσαιωνικών και οθωμανικών φάσεων. Εργασίες στερέωσης πραγματοποιήθηκαν το πρώτο ήμισυ του 20ου αι. από τον Μπαλάνο (1899-1938) και τον Ορλάνδο (1947-1949), με στόχο πρωτίστως την αντιμετώπιση δομικών και στατικών προβλημάτων.