Ανοίγει η έκθεση για το έργο της Maria Lassnig

Ανοίγει η έκθεση για το έργο της Maria Lassnig

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση "Maria Lassnig. Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος", η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αυστριακής Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Maria Lassnig, από 7 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2017 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο υπουργός Τεχνών και Πολιτισμού, Συντάγματος και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αυστριακής Δημοκρατίας Thomas Drozda, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 16:00.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Hans Ulrich Obrist και αποτελεί το τελευταίο εκθεσιακό γεγονός που πρόλαβε να σχεδιάσει η ίδια η Maria Lassnig (1919-2014) προσωπικά μαζί του, εστιάζει σε σημαντικά έργα που φωτίζουν τη σχέση της καλλιτέχνιδας με την αρχαιότητα, τη μυθολογία, το ρόλο της γυναίκας και το ελληνικό τοπίο.

Το ιστορικό μέγεθος της καλλιτέχνιδας Maria Lassnig τονίζεται από τη συγκυρία της συμπόρευσης της έκθεσης με τη documenta 14 και τη θεματική της “Learning from Athens”.
Η Maria Lassnig επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα από τη δεκαετία του '50 και ζωγραφίζει όλο και πιο συστηματικά έργα που αφορούν στο ρόλο της γυναίκας στην αρχαία μυθολογία και την αγάπη της για το μεσογειακό τοπίο. Η καλλιτέχνης αποφασίζει έτσι να παρουσιάσει την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα στο τέλος της ζωής της όπως παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την επί σειρά ετών έμπιστη φίλη της Lassnig και σημαντική αυστριακή συγγραφέα Friederike Mayrocker. Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα περίπου έργα που προέρχονται από το βασικό υποστηρικτή της έκθεσης, Ίδρυμα Maria Lassnig, καθώς και από τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αυστρίας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Ίδρυμα Ludwig (Μumok), το μουσείο Albertina – Συλλογή Essl της Βιέννης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Johanneum του Γκράτς.

Τα έργα αναδεικνύουν τυπικά χαρακτηριστικά στο έργο της Maria Lassnig: την αυτοπροσωπογραφία και την ευαισθητοποίηση του σώματος που αποτελούν τον κεντρικό του πυρήνα, καθώς και τη ζωγραφική απόδοση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, τις απεικονίσεις ζώων και τοπίων. Σε μια πρωτότυπη επιλογή από το συνολικό έργο της Maria Lassnig, η έκθεση προβάλλει το εξαιρετικό και ιδιαίτερα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα της καλλιτέχνιδας, που αντιπαραθέτει την επιστήμη με μια υποκειμενική συναισθηματική ζωή
και τα μεσογειακά τοπία με φιγούρες από την αρχαία μυθολογία.

Η Lassnig έχει τιμηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα μουσεία, Ιδρύματα και διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας που της απένειμε το 2013 το Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της. Συμμετείχε στη documenta 7 (1982) και στη documenta 10 (1997) και έργα της βρίσκονται στις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδίδεται κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα από τον σημαντικό εκδότη τέχνης Walther Konig της Κολωνίας και περιέχει μελέτες των Hans Ulrich Obrist, Daniela Hammer-Tugendhat, Ingrid Rowland, Elisabeth Schlebrugge, Amy Sillman και Ντένη Ζαχαρόπουλου. Προλογίζουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο διευθυντής του Ιδρύματος Maria Lassnig Peter Pakesch. Η ελληνική έκδοση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Η έκθεση πλαισιώνεται από προβολές του κινηματογραφικού έργου της Lassnig, επιστημονικές διαλέξεις, ξεναγήσεις και παιδαγωγικά προγράμματα, με στόχο να προάγει τη βαθύτερη κατανόηση των εκθεμάτων της και τη διάδοση του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η υλοποίηση της έκθεσης είναι καρπός συνεργασίας του επιμελητή Hans Ulrich Obrist,του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων Ντένη Ζαχαρόπουλου και του διευθυντή του Ιδρύματος Maria Lassnig, Peter Pakesch.

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας και ιδιαίτερα της Πρέσβη Andrea Ikic-Bohm και του Επιτετραμμένου (Minister Plenipotentiary) Alexander Wojda.