Η σχέση των Ελλήνων με την Πομπηία είχε πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές, όπως θα δείξει μια έκθεση που εγκαινιάζεται στις αρχές Απριλίου στην παλαίστρα της αρχαίας πόλης. Τίτλος της, «Η Πομπηία και οι Ελληνες». Περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αντικείμενα- δάνεια μεγάλων μουσείων ανά τον κόσμο, και την έστησε ο αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί. Ο ίδιος που σχεδίασε το Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι σχέσεις των λαών φαίνονται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην Πομπηία έχουμε όχι μόνο εισαγόμενα αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα, παρά και γράφιτι σε ελληνική γλώσσα. Επίσης, την αλληλεπίδραση μαρτυρούν οι επιρροές στην τέχνη, στα αρχιτεκτονικά στυλ και στα τέχνεργα.
Αγάλματα, έργα τέχνης και μικρά καθημερινά αντικείμενα από την ίδια την πόλη που θάφτηκε μετά από ηφαιστειακή έκθεση, από το Σορέντο, την Κάπουα, την Ποσειδωνία, επιγραφές σε ελληνικά, ετρουσκικά και παλαιοϊταλικά, ασημικά και άλλα αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση. Ανάμεσά τους είναι και 28 ελληνικά, τα οποία δάνεισαν οι εφορείες αρχαιοτήτων Αθηνών και Ηλείας, με σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εχουν ανασκαφεί στην αρχαία Αγορά των Αθηνών και στην αρχαία Ολυμπία.
Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και παρουσιάζει τη γοητεία μιας μη γραμμικής, και πολυκεντρικής ιστορικής αφήγησης, σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Στην ουσία, παρουσιάζει την ιστορία της Μεσογείου, της κοινής μας θάλασσας. Μια αφήγηση που όντως προτείνει και καλεί σε σύγκριση αλλά προβληματισμό σχετικά με τη σύγχρονη εποχή, με το δυναμισμό των μεταναστευτικών κυμάτων και των συγκρούσεων, των «συναντήσεων» και των αντιθέσεων στον χώρο του πολιτισμού.
Η έκθεση της Πομπηίας είναι το πρώτο στάδιο ενός εκθεσιακού προγράμματος που διεξάγεται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης: τον Ιούνιο θα εγκαινιαστεί εκεί, μια έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία στην Πομπηία και στο ρωμαϊκό κόσμο.
Ο Μπερνάρ Τσουμί χρησιμοποιεί τρεις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Τα εκθέματα προέρχονται από δεκατρία μεγάλα ιταλικά και διεθνή μουσεία, ώστε να παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια τόσο λεπτομερειακή και ενδιαφέρουσα εικόνα, μέσα από δεκατρείς ξεχωριστές ενότητες.
Ιδιαίτερο βάρος στην μεγάλη αυτή ιστορική αναδρομή, δίνεται στην ελληνική παρουσία πριν από την ίδρυση της Πομπηίας, στις αλλαγές που επέβαλε η ίδρυση της Νεαπόλεως της Ιταλίας, αλλά και στην ελληνιστική περίοδο και τη σημαντική ελληνική επιρροή στον ρωμαϊκό πολιτισμό.
Η έκθεση κάνει επίσης αναφορά σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης: σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ακόμη και διαμέσου της σύγκρισης δύο μεγάλων κάδων για τα απορρίμματα του 2ου αιώνια π.Χ. (ο ένας από την αρχαία αγορά της Αθήνας και ο άλλος από την Πομπηία) ο επισκέπτης θα μπορέσει να διαπιστώσει τη μεγάλη ομοιότητα του τρόπου ζωής τους.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 Απριλίου και η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Αγγελική Κώττη